Η Κομισιόν προκηρύσσει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων €1 δισ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας

Μετά τη δρομολόγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) και την ανακοίνωση των πρώτων ευκαιριών χρηματοδότησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει σήμερα τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του μέσου Accelerator του ΕΣΚ. 

Η χρηματοδότηση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ αποσκοπεί στην αναβάθμιση των νεοφυών επιχειρήσεων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν υψηλό αντίκτυπο. Ενώ περισσότερο από το ήμισυ της χρηματοδότησης είναι ανοικτό σε ρηξικέλευθες καινοτομίες σε οποιονδήποτε τομέα, 495 εκατ. ευρώ προορίζονται για καινοτομίες που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνολογίες υγείας. Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Το μέσο Accelerator του ΕΣΚ είναι ένα μοναδικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ. Στηρίζει την ανάπτυξη ρηξικέλευθων καινοτομιών μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών και της παροχής υπηρεσιών στήριξης για την αναβάθμιση. Θα οδηγήσει την Ευρώπη στην πρωτοπορία της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.» Το μέσο Accelerator του ΕΣΚ λειτουργεί ως καταλύτης για την προσέλκυση άλλων επενδυτών που απαιτούνται για την ενίσχυση της κλίμακας των καινοτομιών. Ένα μοναδικό μοντέλο χρηματοδότησης προσφέρει επιχορηγήσεις ύψους έως 2,5 εκατ. ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω του ταμείου ΕΣΚ που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 15 εκατ. ευρώ. Εκτός από τη χρηματοδοτική στήριξη, όλα τα έργα επωφελούνται από μια σειρά υπηρεσιών επιχειρηματικής επιτάχυνσης που παρέχουν πρόσβαση σε κορυφαία εμπειρογνωσία, εταιρείες, επενδυτές και παράγοντες του οικοσυστήματος. Επίσης σήμερα, η Επιτροπή εγκαινιάζει το πρόγραμμα Pathfinder του ΕΣΚ, με προϋπολογισμό 168 εκατ. ευρώ.

Διεπιστημονικές ομάδες ερευνητών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιχορηγήσεις έρευνας και καινοτομίας που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τις ρηξικέλευθες ιδέες τους και να μετασχηματίσουν θετικά την οικονομία και την κοινωνία μας. Οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται από 3 έως 4 εκατ. ευρώ και επικεντρώνονται σε τεχνολογίες που θα αλλάξουν τα δεδομένα, θα αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και θα βελτιώσουν τη ζωή μας. 

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους