Αrchegos: Τσουνάμι ζημιών 10 δισ. δολ. σε τράπεζες

Στη «γραμμή του πυρός» βρίσκεται πλέον η Credit Suisse, καθώς βλέπει τις πιέσεις να εντείνονται μετά τις ζημίες που υπέστη από την έκθεσή της στο αντισταθμιστικό ταμείο Archegos Capital, που κήρυξε πτώχευση την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μέχρι στιγμής ζημίες των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο από τον αποκαλούμενο «αρχηγό» φέρονται να αγγίζουν τα 10 δισ. δολ., σύμφωνα με υπολογισμούς της JP Morgan.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η ελβετική τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να παγώσει τα σχέδιά της για μερίσματα και επαναγορά ιδίων μετοχών, ενώ οι επενδυτές δέχονται συστάσεις να καταψηφίσουν την καταβολή αποδοχών στα μέλη του Δ.Σ. και σε ανώτατα στελέχη στην επικείμενη γενική συνέλευση, με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης και εσφαλμένων χειρισμών. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ελβετική τράπεζα επιβαρύνεται και με απώλειες από την κατάρρευση της εταιρείας χρηματοδότησης εφοδιαστικής αλυσίδας Greensill. Σε ένα ακόμη πλήγμα για την Credit Suisse, o οίκος S&P υποβάθμισε το outlook της Credit Suisse Group AG σε αρνητικό από σταθερό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι απώλειες των μετοχών στις οποίες είχε τοποθετήσει το Archegos του Μπιλ Χουάνγκ, πρώην διαχειριστή του Tiger Asia, πυροδότησαν έντονες ρευστοποιήσεις σε μετοχές τραπεζών τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομειώσεις ενεργητικού τους. Η Credit Suisse και η Nomura αναμένεται να επωμιστούν το μεγαλύτερο κόστος, με πηγές να κάνουν λόγο για ζημίες ύψους 4 δισ. δολαρίων για την ελβετική τράπεζα. Το χρηματιστηριακό τμήμα της ιαπωνικής Mitsubishi UFJ Financial Group έκανε χθες λόγο για ζημίες της τάξης των 300 εκατ. δολαρίων, που έχουν να κάνουν με αμερικανικό πελάτη θυγατρικής του στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν αυτός ο πελάτης είναι το Archegos.

Έκπληξη προκαλεί και η ανάμιξη της Wells Fargo & Co. σε ενεργητικό του Archegos Capital, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιπλέον ερευνών από τις ρυθμιστικές αρχές ή τον κίνδυνο να καθυστερήσει η άρση κεφαλαιακών περιορισμών, όπως ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan. To Bloomberg μετέδωσε τη Δευτέρα ότι πέντε πακέτα συναλλαγών αξίας 2,14 δισ. δολαρίων έγιναν από τη Wells Fargo. Η τράπεζα βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών από το 2016, όταν σκάνδαλο σχετικά με τις πωλήσεις προϊόντων της οδήγησε στην αποχώρηση στελεχών, σε δικαστικές αγωγές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων και σε αύξηση του κόστους, ενώ η Fed ζήτησε από την τράπεζα το 2018 να διατηρήσει το ενεργητικό της κάτω από το 1,95 δισ. δολάρια.

Tην ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες αντισυμβαλλόμενες τράπεζες που συνεργάζονταν με τον Μπιλ Χουάνγκ και είχαν συνδεδεμένα με τον «αρχηγό» πακέτα παραγώγων και μετοχών, φέρεται να εξέτασαν τρόπους για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στην αγορά από την ελεύθερη πτώση των μετοχών, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT. Λίγο λοιπόν προτού ξεσπάσει η θύελλα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εκπρόσωποι των Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, UBS και Nomura συναντήθηκαν μυστικά με στελέχη του Archegos - πριν δημοσιοποιηθεί το θέμα-, αναζητώντας τρόπους να ξεφορτωθούν «τακτικά» τις μετοχές που έπρεπε να ρευστοποιήσουν. Οι τράπεζες αυτές επέτρεψαν στο Archegos να κάνει άνοιγμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές μέσω συμβολαίων swaps.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε., ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους