O Ερντογάν απέλυσε τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας, δέκα ημέρες μετά την απόλυση του επικεφαλής της, η οποία προκάλεσε μεγάλες πωλήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω φόβων ότι η χώρα θα επανέλθει σε ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μουράτ Τσετίνκαγια, ο οποίος είχε εργασθεί στο παρελθόν σε τουρκικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Νέες απώλειες κατέγραψε η τουρκική λίρα μετά την απόλυση του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικά χαμηλό των 8,58 λιρών.

Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Καβτσίογλου υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες μίας μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, αλλά οι δηλώσεις του δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank.

Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.

Ο Τσετίνκαγια πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος ήταν επόπτης (normal supervisor) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της Morgan Stanley στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ