Μπλόκο Νορβηγίας σε πώληση εταιρείας στη Ρωσία από Rolls Royce

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μπλοκάρει την πώληση νορβηγικής εταιρείας κατασκευής μηχανών στη Ρωσία λόγω ανησυχιών ότι η Μόσχα θα έχει πρόσβαση σε ευαίσθητη τεχνολογία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, η σκανδιναβική χώρα, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είχε ζητήσει πριν από δύο εβδομάδες στην Rolls Royce να αναστείλει προσωρινά την πώληση της εταιρείας Bergen Engines για να δοθεί χρόνος να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πώλησης στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Έχουμε τώρα επαρκείς πληροφορίες για να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εμποδιστεί η πώληση της εταιρείας σε μια εταιρεία η οποία ελέγχεται από μια χώρα με την οποία δεν έχουμε καμία συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Μόνικα Μέλαντ την Τρίτη.

Σε ανακοίνωσή της η Kυβέρνηση της Νορβηγίας εξηγεί ότι «η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από την εταιρεία Bergen Engines και οι μηχανές που κατασκευάζει θα είχαν μεγάλη στρατιωτική σημασία για τη Ρωσία».

«Θα ενίσχυε την στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας κατά τρόπο που θα ήταν ξεκάθαρα αντίθετος προς το καλύτερο συμφέρον της νορβηγικής πολιτικής ασφαλείας και αυτής των συμμάχων της», προσθέτει.

Η εταιρεία Bergen Engines, η οποία εργοδοτεί 950 άτομα, αποτελεί μέρος της Rolls Royce από το 1999 και παρέχει υπηρεσίες συντήρησης για πλοία του ναυτικού της Νορβηγίας, καθώς και σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, για το κορυφαίο πλοίο συγκέντρωσης άκρως απόρρητων πληροφοριών Marjata.

Η εταιρεία που επιθυμεί να αγοράσει την Bergen Engines είναι ο όμιλος TMH, μια ιδιωτική εταιρεία που έχει την έδρα της στη Ρωσία και κατασκευάζει τρένα και εξοπλισμό σιδηροδρόμων, με 100.000 εργαζόμενους σε 25 χώρες ανά το παγκόσμιο. Η TMH, δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένη», επιμένοντας ότι θα ήταν έτοιμη να παρέχει λύσεις που θα διασφάλιζαν τα υφιστάμενα ναυτικά συμβόλαια και τον έλεγχο από την Νορβηγία των εξαγωγών της εταιρείας.

Στις 9 Μαρτίου όταν αναστάλθηκε προσωρινά η πώληση, η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Όσλο άσκησε κριτική για τις «αντιρωσικές ενδείξεις» της απόφασης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs