Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια στην Ευρώπη

Μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε καθεστώς φτώχειας έχουν οι γυναίκες απ’ ό,τι οι άνδρες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για ζητήματα φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο η πανδημία του Covid-19.

Ο Olivier De Shutter πραγματοποίησε πρόσφατα αποστολή δύο μηνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αντιμετωπίζουν τη φτώχεια.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας - τα συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021 - προκύπτει πως οι γυναίκες διατρέχουν δυσανάλογα μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας σε σύγκριση με τους άνδρες. Το ποσοστό ξεκινά από το 22,3% έναντι 20,4% και μεγαλώνει σε μεγαλύτερες ηλικίες (22,3% έναντι 18,2%).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2019 ήταν ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες (18%) σε σχέση με τους άνδρες (17,7%). Ωστόσο σε μεγαλύτερες ηλικίες το χάσμα διευρύνεται:

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε 13,4% για τις γυναίκες και σε 10,9% για τους άνδρες.

Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 15,4%, ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ομάδας ηλικιών εκτιμάται σε 9,3%.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει ακόμη διαχωρισμός των ρόλων μεταξύ γυναικών και ανδρών με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να αναζητήσουν μακροχρόνια και πλήρους απασχόλησης εργασία. Ακόμη, η επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών διακόπτεται συχνά για να καλυφθεί η φροντίδα των παιδιών, ενώ πολλές γυναίκες εργάζονται με μερική απασχόληση οπότε το επίπεδο των συντάξεων που λαμβάνουν είναι πολύ χαμηλότερο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 2019 οι γυναίκες άνω των 65 στην ΕΕ έλαβαν σύνταξη κατά μέσο όρο 29% χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών. Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο, όπου οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών έλαβαν 44% χαμηλότερη σύνταξη από τους άνδρες και ακολούθησαν η Μάλτα και η Ολλανδία με 40% και η Κύπρος με 39%. Στην Ελλάδα οι συντάξεις των γυναικών είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ανδρών, ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 30%.

 

Η πλειοψηφία των μονογονεϊκών οικογενειών αποτελείται κυρίως από γυναίκες και τουλάχιστον το 40% αυτών διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. "Είναι τεράστιο αυτό το ποσοστό”, αναφέρει σε συνέντευξή του ο Olivier De Shutter, σημειώνοντας πως "τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αλλαγή των οικογενειακών προτύπων και οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από αυτήν την κατάσταση”.

Ισχυρό πλήγμα από την πανδημία
Η πανδημία οδήγησε ένα βήμα πιο πίσω την ισότητα των φύλων κι αυτό διότι περισσότερες γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που είχαν. Ταυτόχρονα, το κλείσιμο σχολείων αύξησε το βάρος για τις γυναίκες οι οποίες επιφορτίζονται κατά πλειοψηφία με τη φροντίδα των παιδιών.

 

Σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν:

"Γυναίκες που εργάζονται σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί βαριά από την πανδημία, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους κατά κανόνα με χαμηλότερες αμοιβές από τους άνδρες, υπό επισφαλείς συνθήκες και με το φάσμα της ανεργίας να πλανάται αμείλικτο. Γυναίκες που έχουν επωμιστεί, σχεδόν αποκλειστικά, το βάρος της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας, αυτής της "αόρατης εργασίας" που δεν πληρώνεται και συχνά δεν αναγνωρίζεται" πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι "δίπλα σ' αυτές, διπλά αθέατες και αγνοημένες, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς πολλαπλής ευαλωτότητας. Μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και λόγω πανδημίας βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, σε επιδοματικό κενό, χωρίς τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία, με αποτέλεσμα να βυθίζονται καθημερινά στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό".

Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ, Olivier De Shutter, παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, αποτελεί παράλληλα ευκαιρία να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση σχετικά με το είδος της κοινωνίας που θέλουμε.

"Πρέπει να οικοδομήσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία που δίνει σε κάθε άτομο μια δίκαιη ευκαιρία για μια αξιοπρεπή ζωή. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ατόμων που βρίσκονται σε καθεστώς φτώχειας, τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με χαμηλά επίπεδα προσόντων και την επένδυση στην εκπαίδευση των ανθρώπων και τη διά βίου κατάρτιση", σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών