Τι κοινό είχαν Πικάσο, Μπομπ Ντίλαν, Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ

Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην ιστορία έχουν εμπνευστεί και έχουν δημιουργήσει μερικά από τα καλύτερα έργα τους στο ίδιο μέρος. Στο τραπέζι μιας καφετέριας! 

Πώς όμως και κυρίως γιατί μία καφετέρια υπήρξε το μέρος που εξίταρε τη φαντασία τους και πυροδότησε τη δημιουργικότητά τους;

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί, έχουν δείξει πως οι καφετέριες αποτελούν τους πλέον κατάλληλους χώρους όχι μόνο για διάβασμα αλλά και εργασία. Ξυπνούν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν την επιθυμία των ατόμων να εργαστούν με μεγαλύτερη προθυμία. Αντίθετα, χώροι όπως το γραφείο σε μια πολυεθνική ή άλλα μέρη του σπιτιού δεν μπορούν να το πετύχουν σε καμία περίπτωση στον ίδιο βαθμό.

Ας δούμε όμως γιατί;

Τα ερεθίσματα και οι προσλαμβάνουσες στις καφετέριες είναι το μυστικό που τις καθιστούν αποτελεσματικά περιβάλλοντα εργασίας. Δεν αρκεί μόνο ο διπλός εσπρέσο από έναν επαγγελματία barista στην πιο κοντινή μας καφετέρια για να μας ξυπνήσει και να μας δώσει περισσότερο κίνητρο για να εργαστούμε.

Όσο και αν μας κάνει εντύπωση, ο συνδυασμός θορύβου, του πλήθους που βρίσκεται σε μία καφετέρια αλλά και η ποικιλία των οπτικών ερεθισμάτων έχει την ικανότητα να μας αποσπάσει τόσο όσο ώστε να εγείρει την δημιουργικότητά μας αλλά και την επιθυμία μας να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο ζήλο.

Έχετε παρατηρήσει πως οι περισσότεροι που διαβάζουν ή εργάζονται σε έναν δημόσιο χώρο φορούν ακουστικά και ακούνε μουσική για να μην αποσπώνται από τους γύρω τους;

Όπως έρευνες δείχνουν πως ίσως τελικά αυτό να μην απόλυτα σωστό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να ωφελήσει τη δημιουργική μας σκέψη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Consumer Research έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα θορύβου σε έναν δημόσιο χώρο όπως είναι η καφετέρια μπορούν πραγματικά να θεωρηθούν ευεργετικά για την παραγωγικότητά μας. Ονομάζεται μάλιστα «εφέ καφενείου».

Επίσης, το γεγονός πως στην καφετέρια βρίσκονται και άλλα άτομα που έχουν έρθει για τον ίδιο λόγο έχει αποδειχτεί ότι μας δίνει κίνητρο. Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, τα ηχητικά ερεθίσματα στο παρασκήνιο μας βοηθούν ακόμη να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Ένα πράγμα που μπορεί να καταστήσει την εργασία από το σπίτι (και το γραφείο) πιο βαρετή είναι το οπτικό περιβάλλον. Συχνά καθόμαστε στην ίδια καρέκλα και κοιτάζουμε τους ίδιους τέσσερις τοίχους.

«Η οπτική διέγερση – πώς είναι διακοσμημένο το γραφείο – επηρεάζει τη δημιουργικότητα των ατόμων. «Παρόλο που δεν τείνουμε να συνειδητοποιούμε αυτά τα μικρο-ερεθίσματα και πιθανότατα δεν επιλέγουμε βάση αυτών την καφετέρια που θα πάμε να εργαστούμε, ωστόσο τελικά αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα σε έναν δημόσιο χώρο.» υποστηρίζει ο Κόριντον Σμιθ, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo στο New Υόρκη.

Μια προειδοποίηση: Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ενδείκνυνται όλοι οι δημόσιοι χώροι για εργασία και διάβασμα. Η διαφορά παραδείγματος χάρη μεταξύ καφετέριας και μπαρ είναι τα επίπεδα θορύβου που καθιστούν το μπαρ ακατάλληλο μέρος για εργασία.

 ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ