H CVC, μετά την Birkenstock, βολιδοσκοπεί την Shiseido

Η ιαπωνική εταιρεία καλλυντικών Shiseido βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την CVC Capital Partners, προκειμένου να πουλήσει στο private equity το τμήμα με τα σαμπουάν και μία σειρά περιποίησης δέρματος, έναντι ποσού που θα κυμανθεί από τα 150 δισ. γιεν έως τα 200 δισ. γιεν (1,45 δισ. δολ. – 1,9 δισ. δολ.), αναφέρουν στο Bloomberg γνώστες του θέματος. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Shiseido πρόκειται να αποφασίσει σύντομα σχετικά με την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρείας, που περιλαμβάνει τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών Tsubaki, τα οποία διατίθενται κυρίως σε Ιαπωνία, Κίνα και σε άλλες περιοχές της Ασίας.

Η μετοχή της Shiseido σημείωσε άνοδο κατά 6,5% στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με την CVC Capital για να πουλήσει τη συγκεκριμένη μονάδα και ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμη επίσημες αποφάσεις», σχολίασε εκπρόσωπος της CVC.

Ο ιαπωνικός κολοσσός ομορφιάς

Η Shiseido, που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 140 χρόνια ως φαρμακείο στην Γκίνζα του Τόκιο, ανανεώνει το χαρτοφυλάκιό των προϊόντων της, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τις συνήθειες των καταναλωτών γύρω από την προσωπική φροντίδα και τη χρήση καλλυντικών, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στις εταιρείες καλλυντικών.

Τα προϊόντα lifestyle και η προσωπικής φροντίδας αντιπροσώπευαν περίπου το 1/10 των εσόδων της εταιρείας το 2019, με τις ετήσιες πωλήσεις της να ανέρχονται περίπου στα 100 δισ. γιεν.

Τι περιλαμβάνει το deal

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η πιθανή συμφωνία περιλαμβάνει ορισμένες από τις δραστηριότητες της Shiseido σε Ιαπωνία αλλά και εκτός της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να μην ολοκληρωθούν, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να παρακολουθούν στενά την εγχώρια αγορά και την πορεία των ισολογισμών τους, καθώς η πανδημία έβαλε τέλος στις διενείς μετακινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές από αυτές επιθυμούν να απαλλαγούν από τα μη βασικά περιουσιακά στοιχεία τους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής τους.

Η Shiseido επιδιώκει να αποχωρήσει από τις μη βασικές δραστηριότητές της μέχρι το τέλος του 2021, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μασαχίκο Ουοτάμι, δηλώσε πέρυσι ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι απαραίτητες καθώς η επιχείρηση δίνει προτεραιότητα στα μετρητά.

Το ενδιαφέρον της CVC για την ιαπωνικό κολοσσό των καλλυντικών, έρχεται να ενισχύσει αυξανόμενη επενδυτική διάθεση των εταιρειών private equity να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους στην αγορά µη βασικών δραστηριοτήτων της Ιαπωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες της Birkenstock,  της γερμανικής εταιρείας πίσω από τα σανδάλια που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το μεγάλο trend στην αγορά υποδημάτων.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα