Προς… καναδικά χέρια η γαλλική Carrefour

Σε διερευνητικές συνομιλίες για την απόκτηση της γαλλικής Carrefour βρίσκεται ο καναδικός κολοσσός Alimentation Couche-Tard, που έχει στην ιδιοκτησία του την αλυσίδα παντοπωλείων Circle K. Εάν επιτευχθεί το deal θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στροφή στρατηγικής για την καναδική πολυεθνική.

Η Couche-Tard ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για τη σύναψη φιλικής συμφωνίας με την Carrefour, επιβεβαιώνοντας αναφορές του Bloomberg. Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει έδρα το Κεμπέκ, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν τελικά στη μεταβίβαση.

Η μετοχή της Carrefour σημείωσε άνοδο 10% φέτος στο χρηματιστήριο του Παρισιού, δίνοντας στην εταιρεία κεφαλαιοποίηση 12,6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η μετοχή της Couche-Tard υποχώρησε 2,2% μετά τις πληροφορίες για τις συνομιλίες που μετέδωσε το Bloomberg, κλείνοντας στα 41,31 δολ. Καναδά στο χρηματιστήριο του Τορόντο, αποτιμώντας την αξία της εταιρείας σε σχεδόν 46 δισ. δολ. Καναδά.

Η Couche-Tard επικεντρώνεται σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων. Εχει χτίσει μια αυτοκρατορία, μέσω της συστηματικής απόκτησης μικρότερων ανταγωνιστών της, πρώτα εντός Καναδά, από το 2001 στις ΗΠΑ και από το 2012 και στην Ευρώπη.

Στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού επιχείρησε να εξαγοράσει την Caltex Australia, ωστόσο με την πανδημία αποφάσισε να μην κάνει βελτιωμένη προσφορά.

Μια συμφωνία με την Carrefour θα είχε ως αποτέλεσμα την επέκτασή της στην Ευρώπη, όπου έχει ως δυνητικό στόχο τη λειτουργία πάνω από 2.800 σούπερ μάρκετ και 703 υπεραγορές και στη Λατινική Αμερική, όπου έχει καταστήματα σε Αργεντινή και Βραζιλία.

Η Couche-Tard ξεκίνησε τη λειτουργία της με ένα και μοναδικό κατάστημα σε ένα προάστιο του Μόντρεαλ το 1980. Στην συνέχεια τα ανώτερα στελέχη της άρχισαν να επισκέπτονται πολλά καταστήματα ώστε να αποφασίσουν ποια θα εξαγοράσουν. Το 2016 συμφώνησε να αγοράσει τον operator πρατηρίων καυσίμων CST Brands έναντι τιμήματος 4 δισ. δολ., ενώ μπήκε σε Σκανδιναβία και βαλτική μέσω της εξαγοράς της Statoil Fuel & Retail ASA το 2012.

Η Couche-Tard έχει ένα δίκτυο άνω των 9.000 παντοπωλείων στη Βόρεια Αμερική, τα περισσότερα εκ των οποίων πωλούν και καύσιμα. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 ίχε περίπου 2.700 καταστήματα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μόνο το τελευταίο 12μηνο ανακοινώθηκαν συμφωνίες ύψους 182 δισ. δολ. στη βιομηχανία λιανικού εμπορίου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές