Ρίσι Σουνάκ: Μη βιώσιμη η πορεία του βρετανικού δανεισμού

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι ο δημόσιος δανεισμός-ρεκόρ δεν αναμένεται να μειωθεί αρκετά γρήγορα για να είναι βιώσιμος, μια δήλωση που φαίνεται να ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι θα χρειαστεί και πάλι να αυξηθούν οι φόροι μόλις τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού.

«(Υπάρχουν) ρεκόρ στον δανεισμό και το χρέος εν καιρώ ειρήνης και οι προβλέψεις που ανακοινώθηκαν χθες μας δείχνουν ότι είμαστε σε μία πορεία που συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, άρα αυτό δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Σουνάκ στο BBC. Αρνήθηκε να δεσμευθεί συγκεκριμένα ότι θα αυξηθούν οι φόροι, λέγοντας ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να περιμένει την ετήσια έκθεση για τον προϋπολογισμό που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις για τα δημόσια οικονομικά μετά την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 55.000 ανθρώπους στη Βρετανία και έχει οδηγήσει την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη κατάρρευση εδώ και πάνω από 300 χρόνια.

Ισχυρά δημόσια οικονομικά
«Μόλις το ξεπεράσουμε αυτό και έχουμε μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, θα χρειαστεί να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ισχυρά δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε ο υπουργός σήμερα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό του BBC, είπε ότι ο Σουνάκ έχει τη σωστή προσέγγιση καθώς εκτείνει το οικονομικό κόστος της πανδημίας σε μια περίοδο πολλών ετών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού