Γιατί η Ιταλία ζητά από την ΕΚΤ να ακυρώσει το χρέος της πανδημίας

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαλείψει ή να κρατήσει για πάντα το δημόσιο χρέος που αγοράζει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης προκειμένου να συνδράμει στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, σημειώνει κορυφαίος αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης.

Το ιταλικό αίτημα προέρχεται από τα χείλη του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Ρικάρντο Φράκαρο αντικατοπτρίζει το τεράστιο δημοσιονομικό κενό της ιταλικής οικονομίας η οποία δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη μ’ ένα υψηλό δημόσιο χρέος και μία εν γένει υποτονική οικονομία ακόμη και πριν την πανδημική κρίση, αναφέρειο Ιταλός αξιωματόυχος.

Επίσης, ο Φράκαρο δεν παραλείπει να επισημαίνει το τεράστιο κόστος μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, με το οποίο αναμένεται να επιβαρυνθεί η ιταλική οικονομία στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ως μέλος της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, προτείνει έναν «πράσινο κανόνα» που θα εξαιρεί τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με περιβαλλοντικές επενδύσεις από τους υπολογισμούς για το δημόσιο έλλειμμα.

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στηρίζει τις διασταλτικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών με κάθε δυνατό τρόπο», δηλώνει ο Φράκαρο, ο οποίος είναι από τους στενότερους βοηθούς του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «την ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή παράταση της ωρίμανσης τους σε μόνιμη βάση», προσθέτει.

Ωστόσο, όταν η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε σχετικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν αναρωτιέμαι καν εγώ η ίδια – είναι τόσο απλό – καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση τον κανονισμών» του νόμου. Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απέρριψε επίσης την ιδέα.

Ο Φράκαρο υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να βρει έρεισμα σε άλλο μέρος της Συνθήκης που την υποχρεώνει να στηρίζει τις γενικές οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε., εφόσον αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη βασική της αποστολή για τη διασφάλιση της σταθερότητας του πληθωρισμού. Σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό κοντά, αλλά κάτω από το 2% για πολλά χρόνια και σήμερα βρίσκεται ακόμα πιο μακριά λόγω της πανδημίας.

«Για την κεντρική τράπεζα, είναι άλλο πράγμα να είσαι ανεξάρτητος από τους πολιτικούς και άλλο να μην καταλαβαίνεις που πηγαίνει ο κόσμος», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η ΕΚΤ θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους