Επιτυχής και η τρίτη έκδοση ομολόγου της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του SURE

Επιτυχής και η τρίτη έκδοση ομολόγου της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του SURE, αυτή τη φορά ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν η έκδοση αποτελείται από ένα μεμονωμένο τμήμα που οφείλεται για αποπληρωμή τον Νοέμβριο του 2035 και υπήρξε πολύ έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών που υπερκαλύφθηκε 13 φορές. Αυτό μεταφράστηκε σε ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν περισσότερα σε δάνεια από ό, τι θα πρέπει να αποπληρώσουν.

Το 15ετές κοινωνικό ομόλογο έγινε εξαιρετικά δεκτό από τις κεφαλαιαγορές και η καλύτερη έκδοση15 ετών από έναν υπερεθνικό εκδότη μέχρι σήμερα.

Το ομόλογο τιμήθηκε με αρνητική απόδοση -0,102%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 102 ευρώ που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, επιστρέφουν 100 ευρώ. Αυτό το αρνητικό πλεονέκτημα επιτοκίου μεταβιβάζεται συνεπώς απευθείας στα κράτη μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια με τη μορφή δανεισμού back-to-back.

Οι τράπεζες που υποστήριξαν την Κομισιόν σε αυτήν τη συναλλαγή ( bookrunners) ήταν οι Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW και Société Générale.

Μετά την εκταμίευση των εσόδων αυτού του ομολόγου, 15 κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν λάβει 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τρεις μεταβιβάσεις κατά την περίοδο από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Κομισιόν θα προβεί σε περαιτέρω εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος EU SURE το 2021, έως το μέγιστο διαθέσιμο ανώτατο όριο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 2021, η Κομισιόν να ξεκινήσει το δανεισμό στο πλαίσιο του NextGenerationEU,  750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ