Πόσο κοστίζουν οι φυλετικές διακρίσεις στην αμερικανική οικονομία

Οι φυλετικές ανισότητες στις ΗΠΑ κόστισαν στην οικονομία της 16 τρισ. δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη από την αμερικανική τράπεζα Citigroup.

«Αν οι ΗΠΑ είχαν μειώσει το φυλετικό χάσμα για τους μαύρους Αμερικανούς αναφορικά με τους μισθούς, την ιδιοκτησία, την εκπαίδευση και τις επενδύσεις πριν 20 χρόνια, η αμερικανική οικονομία θα είχε κερδίσει επιπλέον 16 τρισ. δολάρια», υπογραμμίζει η έρευνα. «Aν αυτό το χάσμα μειωθεί σήμερα, τότε το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 5 τρισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια», προσθέτει.

Η τράπεζα Citigroup, η τρίτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, δεσμεύθηκε χθες να επενδύσει 1 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να περιορίσει τις ανισότητες αυτές.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών προορίζεται ώστε να μπορέσουν οι Αφροαμερικανοί να αγοράσουν τα σπίτια που μένουν, αλλά και σε επενδύσεις σε εταιρείες Αφροαμερικανών. Άλλος στόχος είναι να δοθεί στις κοινότητες των μειονοτήτων στις ΗΠΑ καλύτερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στην παροχή δανείων.

Η ανακοίνωση αυτή της Citigroup απηχεί την έκκληση που απηύθυνε την προηγούμενη Παρασκευή αξιωματούχος της Fed, ο οποίος είχε ζητήσει από τον χρηματοοικονομικό κλάδο να δράσει κατά του θεσμικού ρατσισμού.

Κάνοντας λόγο για «ιστορικές και θεσμικές ανισότητες στο χρηματοοικονομικό σύστημα» ο Ράφαελ Μπόστικ επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, έχει καταγγείλει ότι ο πλούτος των λευκών νοικοκυριών είναι δεκαπλάσιος από αυτόν των μαύρων, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν 100 χρόνια.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ
Τράπεζα της Αγγλίας: Σταθερό στο 5,25% το βασικό επιτόκιο