Νέα οικονομικά μέτρα υπέρ εργαζομένων στη Βρετανία

Ένα νέο «Πρόγραμμα Στήριξης Θέσεων Εργασίας» εξήγγειλε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ. 

Θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα κάλυψης μεγάλου ποσοστού των μισθών 9,6 εκατομμυρίων ιδιωτικών υπαλλήλων, που είχαν τεθεί υπό αναστολή εργασίας από το Μάρτιο και μετά λόγω κορωνοϊού.

Συνολικά το πρόγραμμα αυτό, που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, στοίχισε στη βρετανική κυβέρνηση 39,3 δισεκατομμύρια λίρες. Κατά τον κ. Σούνακ, «ήταν η σωστή πολιτική τη στιγμή που υιοθετήθηκε».

Το νέο πρόγραμμα θα ισχύσει για έξι μήνες με έναρξη το Νοέμβριο και θα αφορά τους εργαζόμενους, που θα επιστρέψουν στη δουλειά τους αλλά μόνο για μερική απασχόληση λόγω αδυναμίας κάλυψης του πλήρους μισθού τους από τον εργοδότη.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να εργάζονται για τουλάχιστον το 33% του συνηθισμένου ωραρίου τους. Η κυβέρνηση θα καταβάλλει το ένα τρίτο του μισθού του υπαλλήλου για τις χαμένες ώρες εργασίας μέχρι ποσού 697 λιρών το μήνα. Το άλλο τρίτο του μισθού που αντιστοιχεί στις χαμένες ώρες εργασίας θα πρέπει να πληρώνεται από τον εργοδότη, ο οποίος θα πληρώνει τον υπάλληλο και για τις ώρες που θα εργάζεται, ενώ το άλλο τρίτο θα χάνεται.

Πρόκειται για σχέδιο βασισμένο στο γερμανικό αντίστοιχο πρότυπο της μειωμένης εργασίας. Κατά τον κ. Σούνακ επικεντρώνεται στη διάσωση «βιώσιμων θέσεων εργασίας».

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης επέκταση του επιδόματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και παράταση του χρόνου αποπληρωμής εκτάκτων επιχειρηματικών δανείων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο κ. Σούνακ εξήγγειλε επιπλέον ότι ο ΦΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό θα διατηρηθεί στο μειωμένο 5% έως το Μάρτιο του 2021 και δε θα επιστρέψει στο 20% τον Ιανουάριο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Σημειώνεται δε ότι η προγραμματισμένη για το Νοέμβριο παρουσίαση του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος ακυρώθηκε από τον κ. Σούνακ, λόγω των νέων εκτάκτων μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ