Ασία: Μισθούς $6 δισ. έχασαν οι εργαζόμενοι στον τομέα των ενδυμάτων

Εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα των ενδυμάτων στην Ασία έχουν στερηθεί μισθούς 6 δισ. δολαρίων από τότε που τα μεγάλα brands της μόδας ακύρωσαν ή καθυστέρησαν παραγγελίες και παρακράτησαν πληρωμές λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με ένωση που μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Έκθεση της ένωσης Clean Clothes Campaign προειδοποιεί πως πολλοί εργαζόμενοι σε εταιρείες που προμηθεύουν παγκόσμιες αλυσίδες λιανικής πώλησης brands μόδας, όπως οι Hennes & Mauritz, Topshop και Gap, φέρεται πως έλαβαν μερικούς ή καθόλου μισθούς στο τρίμηνο που έληξε τον Μάιο, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο μέσος εργαζόμενος στην ασιατική αλυσίδα προμηθειών ενδυμάτων, που αριθμεί 50 εκατ. εργαζόμενους, έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο του μισθού του, που αντιστοιχεί σε περίπου 5,8 δισ. δολάρια απλήρωτους ή χαμένους μισθούς, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης.

Όταν άρχισαν τα lockdown στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, πολλές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης της ύψους 2,5 τρις. δολαρίων παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας αντέδρασαν απαιτώντας τεράστιες αναδρομικές εκπτώσεις ή αρνούμενες να πληρώσουν για παραγγελίες, καθώς δυσκολεύονταν να πουλήσουν ρούχα και τα έσοδά τους έκαναν «βουτιά».

Οι αναφορές για παρακρατήσεις μισθών εργαζομένων ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε η πανδημία στην Κίνα και δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στη ροή υφασμάτων, φερμουάρ, κουμπιών και άλλων αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται στην ασιατική βιομηχανία ενδυμάτων. Στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν χειρότερα, σύμφωνα με το Clean Clothes Campaign.

Μόνο στο Μπαγκλαντές, οι κατασκευαστές έχουν χάσει πληρωμές άνω των 3 δισ. δολαρίων για ρούχα που είχαν ήδη κατασκευαστεί, σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές.

Τον Μάρτιο, σχεδόν 1 εκατομμύριο Μπαγκλαντέσιοι κατασκευαστές ενδυμάτων –περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου της χώρας- πήγαν σπίτι τους χωρίς καθόλου μισθό, με τους προμηθευτές να αναφέρουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών αρνήθηκαν να συμβάλουν στην αποζημίωση.

Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και του Πακιστάν, ο μέσος εργαζόμενος στην τομέα της κατασκευής ενδυμάτων έβγαζε σχεδόν το ήμισυ του κανονικού μισθού στους τρεις μήνες που έληξαν τον Μάιο.

Εξαιρώντας την Κίνα, όπου οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στον τομέα των ενδυμάτων στην Ασία είδαν τον μισθό τους να μειώνεται κατά περισσότερο από ένα τρίτο, αντιπροσωπεύοντας απλήρωτους ή χαμένους μισθούς σχεδόν 3,2 δισ. δολαρίων.

 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα