Συνεχίζονται οι έρευνες εναντίον του έμπορου τέχνης Yves Bouvier για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Νέες εξελίξεις φαίνεται να προκύπτουν στην πολύκροτη υπόθεση με τις απάτες σε έργα τέχνης που φέρουν ως βασικό εμπλεκόμενο τον Ελβετό επιχειρηματία, Yves Bouvier. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Artnet News, ο Yves Bouvier, εκτός από τις κατηγορίες για απάτη, φαίνεται να αντιμετωπίζει τώρα και πιθανές κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, ύστερα από απόφαση ελβετικού ποινικού δικαστηρίου που πάρθηκε στις 3 Αυγούστου και έχει να κάνει με την αποσφράγιση εγγράφων που σχετίζονται με τα οικονομικά του. 

Όπως αναφέρει το Artnet News, τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν υπολογισμούς από την Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση της Ελβετίας, στους οποίους διαφαίνεται πως ο Bouvier οφείλει έως και 360 εκατομμύρια δολάρια σε μη καταβληθέντες φόρους, με βάση τα κέρδη που φέρεται να αποκόμισε εις βάρος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev. 

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δύο, βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015, μία διεθνής δικαστική μάχη, καθώς ο Rybolovlev κατηγορεί τον Ελβετό επιχειρηματία για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και ξέπλυμα χρήματος εις βάρος της οικογένειας του. Μάλιστα, ο Bouvier είχε συλληφθεί στο Μονακό, ως ύποπτος για χειραγώγηση τιμών κατά την πώληση έργων τέχνης, καθώς φέρεται να πούλησε δεκάδες έργα των Πικάσο, Μοντιλιάνι, Γκωγκέν, Ντεγκά και Λεονάρντο ντα Βίντσι σε υπερτιμημένες τιμές ή μέσω πλαστών εγγράφων. 

Από πλευράς της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Διοίκησης της Ελβετίας, η πρώτες έρευνες για τον Bouvier άρχισαν τον Μάρτιο του 2017, υπό την κατηγορία ότι δεν δήλωσε το σύνολο των εσόδων του μεταξύ του 2007 και του 2015. Ο ισχυρισμός αυτός επεκτάθηκε και σε δύο από τις εταιρείες του, οι οποίες είναι υπεράκτιες. Σύμφωνα με έκθεση στην εφημερίδα Le Temps, οι φορολογικές Αρχές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η «αποτελεσματική διοίκησή» τους, πραγματοποιείτο στην Ελβετία και ως εκ τούτου, είναι φορολογητέες.

Την ίδια ώρα, το έντυπο The Art Newspaper (ΤΑΝ), αναφέρει πως οι ελβετικές Αρχές εκτιμούν ότι ο Bouvier χρωστούσε 180 εκατομμύρια δολάρια σε μη καταβληθέντες φόρους κατά την έναρξη της έρευνας. Όπως εξηγεί, ο αριθμός αυτός φέρεται να έχει διπλασιαστεί. 

Η TAN αναφέρει επίσης, ότι η διαμάχη επικεντρώνεται στο κατά πόσον οι πωλήσεις έργων τέχνης πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία ή στη Σιγκαπούρη, όπου ο Bouvier ισχυρίζεται ότι μετακόμισε το 2009, και ως εκ τούτου δεν θα ήταν υπόχρεος για την καταβολή ελβετικών φόρων εκείνη τη χρονική περίοδο. Επιπρόσθετα, οι φορολογικές αρχές υποστηρίζουν ότι η κατοικία του στη Σιγκαπούρη δεν είναι έγκυρη και πως οι συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη.

Το δημοσίευμα της ΤΑΝ, επικαλούμενο πληροφορίες, αποκαλύπτει ακόμη, ότι η Φορολογική Διοίκηση κατάσχεσε «αγνώστου ταυτότητας» περιουσία του Ελβετού επιχειρηματία, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει 4,9 εκατομμύρια δολάρια και φέρει την περιγραφή «ενέχυρο».
Για την πολύκροτη υπόθεση, η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, με τον Rybolovlev να ζητά δικαιοσύνη για τη πολυδάπανη απάτη που υπέστη και τις διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αμερική, Λονδίνο, Παρίσι και Γενεύη.

Πηγή: artnet.com/art-world/yves-bouvier-

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα