Ο Πασκάλ Ντόναχιου νέος Πρόεδρος του Εurogroup στο 2ο γύρο ψηφοφοριών

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, εξελέγη επόμενος Πρόεδρος του Eurogroup, για μια θητεία 2,5 ετών, μετά  από δύο γύρους ψηφοφοριών στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Ο Πασκάλ Ντόναχιού διαγωνίσθηκε με την Υπουργό της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο και τον Πιέρ Γκραμμένια του Λουξεμβούργου. Ο Πιέρ Γκραμμένια αποσύρθηκε μετά το πέρας του πρώτου γύρου όταν έλαβε 3 ψήφους από τους 19. Η Νάντια Καλβίνο είχε λάβει  9. Ο Πασκάλ Ντόναχιου έλαβε 7 από τους 19 ψήφους των Κρατών στον πρώτο γύρο και πλειοψήφησε στο δεύτερο.

Ο νυν Πρόεδρος Μάριο Σεντένο, κατά την τελευταία του δημοσιογραφική διάσκεψη ως Πρόεδρος, δήλωσε ευτυχής για τη συνεδρίαση. Επεσήμανε ότι κατέγραψε σημαντικές συζητήσεις για την οικονομική δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και “δυναμικές διεργασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου”. “Δεν έχω αμφιβολία ότι θα είναι εξαιρετικός Πρόεδρος”, σημείωσε ο  κ. Σεντένο.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος σημείωσε την παρουσίαση των θερινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, εξηγώντας ότι η ύφεση είναι μεν βαθύτερη, αλλά  και η ανάκαμψη ξεκινά ήδη, χωρίς ωστόσο να αντιστρέψει πλήρως τις απώλειες του 2020 μέσα στο 2021. Επεσήμανε ότι η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψιν το επόμενο ΠΔΠ και το μέσο ανάκαμψης της οικονομίας, για το οποίο κάλεσε τα Κ-Μ να το υιοθετήσουν.

Ο Πρόεδρος κατέγραψε ευρεία συναίνεση μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών για συνέχιση των υποστηρικτικών για την οικονομία πολιτικών και το 2021 στον σχεδιασμό των προϋπολογισμών το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συζήτησης για τη δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη.

Ο Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε το διάστημα της προεδρίας του ως “ένα διάλειμμα ανάμεσα σε 2 κρίσεις”, την κρίση χρέους και την κρίση του COVID19.

O Πασκάλ Ντόναχιου, που θα αναλάβει στις 13 Ιουλίου και θα προεδρεύσει για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο, τόνισε ότι έχει συναίσθηση της πρόκλησης και θα εργαστεί στενά με όλα τα Κράτη Μέλη.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, συνεχάρη τον επόμενο Πρόεδρο και αναφερόμενος στις  θερινές προβλέψεις της Κομισιόν εξήγησε ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι “στρωμένη με αβεβαιότητα”.

Σε σχέση με την ρήτρα διαφυγής ελλειμμάτων, ο Επίτροπος σημείωσε τις διαπιστώσεις ότι αφενός πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και το 2021 και η απόσυρση της ρήτρας θα εξεταστεί, όταν το επίπεδο του ΑΕΠ επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα - μια συζήτηση που θα ξεκινήσει σε επόμενη φάση.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ ενημέρωσε τον Τύπο πως ο Πασκάλ Ντόναχιου θα διοριστεί και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του ΕSM, όπως συνέβη και με τους προκατόχους του.

Εξήρε το έργο του απερχόμενου Μ.Σεντένο επισημαίνοντας την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, την αναμόρφωση του καταστατικού του ESM και το πακέτο του eurogroup ύψους 550 δισ.ευρώ για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας.

Σχολιάζοντας τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν επεσήμανε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε το Μάιο, η κατάσταση είναι καλύτερη από άλλα μέρη στον κόσμο, αλλά η επιστροφή στα επίπεδα ΑΕΠ του 2019 δεν θα συμβεί πριν το 2022. Μετέφερε δε την ευαρέσκεια παραγόντων των αγορών για την ταχύτητα και τον τρόπο αντίδρασης της ευρωζώνης στην πανδημία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο Eurogroup θα εργαστούν για την επίσπευση της συμφωνίας σχετικά με το μέσο ανάκαμψης της οικονομίας, στο κομμάτι που τους αναλογεί από το Συμβούλιο, αλλά και την συνομολόγηση πολιτικών για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Πάσκαλ Ντόναχιου τόνισε ότι το eurogroup έχει ρόλο στην κρίση, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά η ΕΕ έχει αποδείξει πως μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Ειδικότερα σημείωσε ότι το eurogroup θα πρέπει να σχηματοποιήσει μια συναίνεση για το σύνολο των πολιτικών που πρέπει να υλοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, την τελευταία από το βήμα δημοσιογραφικής διάσκεψης ως Πρόεδρος του σώματος, ο Μάριο Σεντένο επεσήμανε την πρόοδο στην διαδικασία ένταξης της Βουλγαρίας και της Κροατίας στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM-II, τον προθάλαμο του ευρώ και ξεκαθάρισε ότι κοιτώντας τα 2,5 χρόνια της θητείας του ως Πρόεδρος, θα έπρεπε να είχε επιδιώξει περισσότερη πρόοδο στην τραπεζική ένωση, η ατζέντα της οποία ανετράπη από την κρίση του COVID19.

O επόμενος Πρόεδρος Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει το πνεύμα επικοινωνίας και συνεργασίας που υπήρξε κατά την προεδρία Σεντένο, έχοντας διαπιστώσει τη διαφορά που επιτυγχάνει στη διαδικασία συναίνεσης και λήψης αποφάσεων.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα