Προειδοποιήσεις Τζόνσον προς ΕΕ: Η Βρετανία μπορεί και χωρίς συμφωνία

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προχωρήσει στο Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον τη Γερμανία μέσω της Ανγκελας Μέρκελ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε με τον Γερμανίδα Καγκελάριο την Τρίτη, καθώς οι διαπραγματευτές του Brexit πραγματοποίησαν άτυπες συνομιλίες κατά τη διάρκεια δείπνου. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στο κατά πόσο θα μπορέσει η Βρετανία να χαλαρώσει τους κανόνες της και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστεί σκληρά για την εξεύρεση έγκαιρης συμφωνίας μέσα από την εντατική διαδικασία συνομιλιών», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον σε δήλωση αργότερα. «Σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν εξίσου έτοιμο να εγκαταλείψει τη μεταβατική περίοδο με τους όρους της Αυστραλίας, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο τέλος αυτής».

H αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με «όρους Αυστραλίας» είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρεται στη μη ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους στις εκλογές του περασμένου έτους μία συμφωνία για το Brexit. Η μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας το εμπόριο συνεχίζεται σαν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούσε να είναι μέλος της ΕΕ, τελειώνει στα τέλη του 2020. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, και οι δύο πλευρές θα είναι αντιμέτωπες με ένα περαιτέρω οικονομικό σοκ, εκτός από τη ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει ο κορωνοϊός.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού