Γερμανία: Πόσα επιχειρηματικά σκάνδαλα ακόμη χωρούν σε μια εβδομάδα;

Αιχμηρό σχόλιο σχετικά με όσα συμβαίνουν στην επιχειρηματική σκηνή της Γερμανίας τις τελευταίες μέρες φιλοξενεί το Bloomberg, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο σοκ για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Αφορμή η υπόθεση Wirecard, η αποκάλυψη δηλαδή ότι η εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών είχε εγγράψει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια στον ισολογισμό της, τα οποία… δεν υφίστανται.

Η κατάρρευση της Wirecard είναι σίγουρα ταπεινωτική για τις γερμανικές εποπτικές αρχές. Ορισμένοι short sellers και μια ομάδα δημοσιογράφων των Financial Times είχαν διαπιστώσει και αναδείξει εδώ και χρόνια ύποπτα «σημάδια» σχετικά με την εταιρεία και, συγκεκριμένα, με την αξιοπιστία των ισολογισμών της.

Η BaFin απέτυχε να ακολουθήσει τον βηματισμό τους, παρά τη λήψη συμβουλών από έναν καταγγέλλοντα και καταγγελιών από άλλες ρυθμιστικές αρχές. Αντίθετα, κινήθηκε προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: απαγόρευσε προσωρινά το short selling μετοχών της Wirecard και άνοιξε έρευνα κατά των δημοσιογράφων των FT.

Ακόμη και αφού η εταιρεία παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) μετρητών, η γερμανική αρχή καθυστέρησε να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει συνηθίσει στα πολύκροτα σκάνδαλα. Τα μαύρα ταμεία της Siemens, το Dieselgate της Volkswagen, οι νομικές περιπέτειες και τα τσουχτερά πρόστιμα της Deutsche Bank είναι τα πλέον γνωστά σκάνδαλα, που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια με γερμανικές επιχειρήσεις στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτό ωστόσο που καθιστά τόσο σοκαριστική την τελευταία εβδομάδα για το γερμανικό επιχειρείν είναι το γεγονός ότι το σκάνδαλο Wirecard συνέπεσε με τον διακανονισμό ύψους 12 δισ. δολαρίων της Bayer στις ΗΠΑ και με την παρολίγο «απότομη προσγείωση» της Lufthansa, που τελικά έλαβε κρατική σανίδα σωτηρίας ύψους 10 δισ. Μέσα στην ίδια εβδομάδα ήρθαν και νέες διώξεις από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για το σκάνδαλο των μερισμάτων, γνωστό ως Cum-Ex.

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις, όπως σχολιάζουν αναλυτές, έρχονται να καταδείξουν ότι υπάρχουν μεγάλα ακόμη περιθώρια βελτίωσης στην εταιρική διακυβέρνηση και τους μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας σε μία χώρα, που αν μη τι άλλο φημίζεται για το σοβαρό κράτος της και την πειθαρχία.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ