Βρετανία: Μπορεί η οικονομία να αντέξει την πρόκληση ενός Brexit χωρίς συμφωνία;

Η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει επιστρέψει -και μαζί με αυτή και ο κίνδυνος να εγείρει ακόμη ένα εμπόδιο στην ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Την ώρα που οι διαπραγματευτές Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς τον τελευταίο γύρο συνομιλιών, ο οποίος έχει προγραμματισθεί πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής εντός του Ιουνίου, αυξάνονται οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος -που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου- χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντί να αναβληθεί ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, η βρετανική κυβέρνηση έχει έως τώρα αποκλείσει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Aυτό μπορεί να συμβαίνει διότι οι Brexiteers υπολογίζουν το κόστος αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα επισκιασθεί από την κατά πολύ μεγαλύτερη ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τον Σαντζέι Ράτζα, οικονομολόγο της Deutsche Bank, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει κατά το ήμισυ τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2021, μόλις στο 1,5%. Η ομάδα ερευνών UK in a Changing Europe εκτιμά ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιορισθεί κατά 8% σε βάθος δεκαετίας, εξαιτίας των εμποδίων στο εμπόριο και τη μείωση της παραγωγικότητας. 

Οι αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι το μέγεθος του σοκ θα μπορούσε να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να τολμήσει την αμφιλεγόμενη κίνηση μείωσης των επιτοκίων υπό το μηδέν, καθώς τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε ο πρώτος σταθμός φόρτισης υδρογόνου της Βουλγαρίας
Στις μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές
Πάνω από τα $10.000 σκαρφάλωσε ο χαλκός-Άλμα 17% λόγω των φόβων για ελλείψεις
Νορβηγία: Η οριακή μείωση του πληθωρισμού εξανεμίζει τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Ιταλία: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο
Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν τα δημοσιονομικά της Ευρώπης
ΗΠΑ: Ετοιμάζονται να επιβάλουν νέους δασμούς κατά της Κίνας
JP Morgan: Πώς οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2024 θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές
Η βρετανική οικονομία βγαίνει από την ύφεση-Aνάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Γιατί η Νιγηρία «έκοψε» τα κρυπτονομίσματα-Τι συμβαίνει με την Binance