Ε.Ε.: Προσβλέπει σε ετήσια έσοδα δέκα δισ. ευρώ από έναν πανευρωπαϊκό φόρο ενιαίας αγοράς

Φορολογικά έσοδα δέκα δισ. ευρώ ετησίως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν οι Βρυξέλλες από την επιβολή νέου εταιρικού φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις που επωφελούνται από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. με την Κομισιόν να διευκρινίζει ότι ο φόρος θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,2% του τζίρου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και την έξοδο από την πανδημική κρίση -που θα πρέπει να εγκριθούν από τις 27 χώρες-μελη της Ε.Ε.- η Επιτροπή θα αντλήσει 750 δισ. ευρώ μέσω δανεισμού από τις αγορές, ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες των χωρών-μελών για έξοδο από την ύφεση.

Η Κομισιόν έχει προτείνει την επιβολή διαφόρων πιθανών φόρων για την αποπληρωμή του χρέους, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου, πανευρωπαϊκού φόρου ενιαίας αγοράς, που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το 2024 ή και αργότερα.

«Αναλόγως του σχεδιασμού, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν δέκα δισ. ευρώ μέσω του συγκεκριμένου φόρου, χωρίς υπερβολική επιβάρυνση για κάθε επιχείριση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Δέκα δισ.ευρώ είναι λιγότερα από το 0,2% του κύκλου εργασιών που εξασφαλίζουν αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις από δραστηριότητες στην Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στους «FT» είχε αναφέρει ότι ένας φόρος ενιαίας αγοράς θα μπορούσε να επηρεάσει 70.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη με συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών