Το Κατάρ προσφέρει ανακούφιση στην Τουρκία, τριπλασιάζοντας την ανταλλαγή νομισμάτων

Η Τουρκία εξασφάλισε τριπλασιασμό της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με το Κατάρ, από 5 σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα, παρέχοντας κάποια πολύ αναγκαία ξένη χρηματοδότηση στην Τουρκία για να ενισχύσει τα εξαντλημένα αποθεματικά της σε δολάρια και βοηθώντας παράλληλα στη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας. 

Η Άγκυρα ζητούσε επειγόντως πρόσβαση σε κεφάλαια από τη Ντόχα και από αλλού για να αντιμετωπίσει μια πιθανή έλλειψη δολαρίων με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ενδέχεται να χρειαστούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ - που αύξησε το υπάρχον όριο συναλλάγματος των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - θα υποστηρίξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το εμπόριο.
 
Η τουρκική λίρα άγγιξε το ιστορικό χαμηλό νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν σε σχέση με την μείωση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και τις σχετικά υψηλές υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους της χώρας, επιταχύνοντας την αναζήτηση από την Άγκυρα χρηματοδότησης από το εξωτερικό.

Σε δημοσίευμα του την περασμένη εβδομάδα το Reuters ανέφερε ότι αξιωματούχοι από το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και την Κεντρική Τράπεζα είχαν ζητήσει από τους ομολόγους τους τόσο στο Κατάρ και στην Κίνα να επεκτείνουν τις υπάρχουσες γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία για δημιουργία γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων. Η Τουρκία διαθέτει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ανταλλαγής διευκολύνσεων με το Πεκίνο.

"Οι συνομιλίες για ανταλλαγές συνεχίζονται και ειδικά ορισμένες βρίσκονται σε πολύ θετική κατάσταση. Αναμένουμε επίσης θετικά αποτελέσματα σύντομα από αυτές", δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, χαρακτήρισε ορισμένες από τις συζητήσεις ως συνεχιζόμενες και άλλες ως σε αναμονή.
 
Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η τροποποίηση της συμφωνίας του 2018 σε σχέση με το όριο ανταλλαγής νομισμάτων με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ έχει ως στόχο να "διευκολύνει το διμερές εμπόριο" σε τοπικά νομίσματα και να "υποστηρίξει την οικονομική σταθερότητα των δύο χωρών".

 Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, η κεντρική τράπεζα της Ντόχα θα δέχεται τουρκικές λίρες σε αντάλλαγμα Ριάλ του Κατάρ.
 
Η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την επιλογή από την προτιμώμενη πηγή χρηματοδότησης σε δολάρια, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία φαίνεται απίθανο να επεκτείνει τη γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με την Τουρκία, με βάση τα σχόλια υφιστάμενων και πρώην αξιωματούχων της Fed.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχουν μειωθεί το 2020 στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια από 40 δισ. δολάρια, εν μέρει λόγω των παρεμβάσεων της τράπεζας για σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, λένε αναλυτές.
 
Οι 12μηνες υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ανέρχονται σε 168 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ο Tatha Ghose, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, δήλωσε ότι η τουρκικά λίρα πραγματοποίησε ράλι λόγω εικασιών για ύπαρξη συμφωνίας της Άγκυρας με το Τόκιο και το Λονδίνο, αλλά πρόσθεσε ότι οι ανταλλαγές νομισμάτων αποτελούν «δευτερεύουσα ιστορία» στις προοπτικές ανάκαμψης των τουρκικών εξαγωγών, τώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανοίγουν και πάλι, μετά το κλείσιμο τους λόγω κορωνοϊού.
 
Οι ισχυρότεροι αριθμοί εξαγωγών θα "διαλύσουν τα τρέχοντα δεινά της λίρας, αν και πολλά προβλήματα θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα", έγραψε σε σημείωμα της σε πελάτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη