Ποια είναι η χώρα με το φθηνότερο κόστος δανεισμού παγκοσμίως;

Στην εποχή του Covid-19, η Ελβετία χάνει τα σκήπτρα της οικονομίας με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στον κόσμο. Για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία, οι αποδόσεις των ελβετικών ομολόγων κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα εν συγκρίσει με τις αποδόσεις των γερμανικών τίτλων.

Αν και παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ελβετίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται σήμερα στο -0,23%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου είναι ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν, στο -0,29%.

Ο λόγος πίσω από την άνοδο του ελβετικού κόστους δανεισμού είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν είναι τόσο επιθετική στις ενέργειές της για την αντιμετώπιση του Covid-19 σε σύγκριση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED των ΗΠΑ. Χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους προς τα κρατικά ομολογα της Ευρωζώνης. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει τολμήσει ακόμη την έναρξη ενός προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους.

Η απόδοση των διετών και δεκαετών ελβετικών τίτλων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκτίας. Η απόδοση του ελβετικού 10ετούς κινείται στο -0,23% ενώ στις 9 Μαρτίου ήταν στο -0,97%.

Η άνοδος των ελβετικών αποδόσεων προσελκύει ζήτηση για το ελβετικό φράγκο, που έχει ενισχυθεί στα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2015 έναντι του ευρώ. Για να συγκρατήσει την άνοδο του φράγκου, η ελβετική κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες