Ποια τα ανοικτά θέματα που τίθενται επί τάπητος στο Eurogroup

Το ζήτημα των όρων και των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν τα δάνεια του ESM, ήταν το βασικό ζήτημα που δεν επέτρεψε στο Eurogroup να λάβει απόφαση χθες βράδυ επί του συνολικού πακέτου για την οικονομική απάντηση της ΕΕ στις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID19.

Σύμφωνα με πηγές του KYΠΕ, η δήλωση του Εurogroup η οποία περιέγραφε τη συνολική λύση είχε συμφωνηθεί στα 3/4 της, αλλά τα Κράτη Μέλη χρειάζονται και άλλο χρόνο για να συμφωνήσουν σε μια φραστική διατύπωση της πρότασης για τον ESM που θα εξυπηρετεί πολιτικά όλες τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τις πηγές του KYΠΕ, οι Υπουργοί χρειάστηκε να συζητήσουν εκτενώς το πώς θα προσδιοριστεί στο κείμενο ο τρόπος με τον οποίον τα Κράτη που θα έχουν λάβει δάνεια από τον ESM θα επιστρέψουν σε υγιή δημόσια οικονομικά, όταν ο στόχος της ανάκαμψης θα έχει επιτευχθεί. Η συζήτηση αφορούσε τη γλώσσα περισσότερο από την ουσία. Συγκεκριμένα η Ιταλία ζητούσε να μην υπάρχει καμία αναφορά σε όρους και δημοσιονομική προσαρμογή και η Ολλανδία ζητούσε να υπάρχει και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο. Πηγές του KYΠΕ αναφέρουν ότι παρά τη σύγκλιση που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 8 το πρωί δεν είχαμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία. Η συνεδρίαση διεκόπη περισσότερο για λόγους νέας τεχνικής προετοιμασίας, κόπωσης και υποχρεώσεων των Υπουργών. Θα συνεχιστεί σε νέα τηλεδιάσκεψη αύριο Πέμπτη.

Επιπλέον και πάλι σε όρους φρασεολογίας, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η αναφορά στην γαλλική πρόταση για ένα ταμείο αντιμετώπισης της επικείμενης ύφεσης. Πρόκειται για ένα τέταρτο στοιχείο (πέραν του προγράμματος SURE, των επενδύσεων της ΕΤΕΠ και των δανείων του ESM). Oι Υπουργοί δεν συζήτησαν όρους και λεπτομέρειες λειτουργία του νέου ταμείου, αλλά συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει αναφορά στο τελικό κείμενο. Η γλωσσική αποτύπωση της πρότασης παραμένει ζητούμενο, ώστε να μην παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση χρέους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα της επιδότησης εργασίας (πρόγραμμα SURE 100 δισ.Ευρώ) έχει συμφωνηθεί οριστικά - μετά την απαραίτητη προσθήκη της ρήτρας πως είναι προσωρινό και θα αποσυρθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα 200 δισ.Ευρώ της επενδυτικής παρέμβασης μέσω της ΕΤΕπ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού