Η ΕΕ παραιτείται προσωρινά από την είσπραξη δασμών και ΦΠΑ στην εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Η Koμισιόν αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα των κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου να παραιτηθούν προσωρινά από την είσπραξη τελωνειακών δασμών και ΦΠΑ για την εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προστατευτικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες προκειμένου να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του COVID19, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Φον Ντερ Λάιεν, και ο αρμόδιος Επίτροπος Τζεντιλόνι. 

Το μέτρο περιλαμβάνει τις μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και κιτ δοκιμών, συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης και άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Θα ισχύει για περίοδο 6 μηνών, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία, Πάολο Τζετνιλόνι, δήλωσε ότι "σε αυτήν την περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας ο ιατρικός εξοπλισμός και συσκευές να φτάνουν γρήγορα όπου χρειάζονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραιτηθεί από τους τελωνειακούς δασμούς και τους δασμούς ΦΠΑ στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων από χώρες εκτός της ΕΕ. Θα ήθελα να εκφράσω και πάλι τον βαθύ σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα σημερινά μέτρα θα πρέπει να τους βοηθήσουν να λάβουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να προστατευθούν και να συνεχίσουν να σώζουν ζωές".

Σημειώνεται ότι στις 20 Μαρτίου 2020, η Κομισιόν κάλεσε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από δασμούς και ΦΠΑ για την εισαγωγή προστατευτικού και άλλου ιατρικού εξοπλισμού από τρίτες χώρες. Όλα τα κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν πράξει. Η σημερινή απόφαση τίθεται σε ισχύ αναδρομικά από τις 30 Ιανουαρίου.

"Τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές χρειάζονται ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες ή κιτ δοκιμών, για τη θεραπεία ασθενών και για τη διάσωση ζωών. Και χρειάζονται εξοπλισμό - μάσκες, γάντια, φόρμες - για να προστατευτούν από τη μόλυνση", σημειώνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.  "Χρειαζόμαστε μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού. Και μπορεί να είναι ακριβό", αναφέρει.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα αποδεχθήκαμε να εξαλείψουμε, για λίγο, ορισμένους φόρους για την εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εξοπλισμού από χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι καλό για τα νοσοκομεία και για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, για παράδειγμα. Αυτή είναι η συμβολή μας στην ελάφρυνση της πίεσης στις τιμές για ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό. Και για να τα κάνουμε πιο προσιτά", σημειώνει.

"Για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: στην Ιταλία επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί 12% και φόρος προστιθέμενης αξίας 22% σε μερικές μάσκες ή προστατευτικά ενδύματα που εισάγουμε από χώρες όπως η Κίνα. Η απόφασή θα καταστήσει αυτά τα είδη κατά ένα τρίτο φθηνότερα", αναφέρει.

"Για τις αναπνευστικές συσκευές ο μέσος συντελεστής του φόρου προστιθέμενης αξίας είναι 20%. Επίσης, τα νοσοκομεία θα εξοικονομήσουν χρήματα και θα μπορούν να αγοράσουν περισσότερες", σημειώνει.

"Πρόκειται για προσωρινό μέτρο και θα ισχύσει τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Ή περισσότερο, αν είναι απαραίτητο. Είμαστε δίπλα σε γιατρούς και νοσηλευτές και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε περαιτέρω", καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών