Τα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό ανά τον κόσμο

Μέτρα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά με απευθείας ενισχύσεις, δάνεια, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων, εγγυήσεις για χορήγηση δανείων, έκτακτες ενέσεις ρευστότητας στα συστήματα υγείας, περιλαμβάνονται στη λίστα των αποφάσεων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Μελέτη της JP Morgan περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για το βάθος και τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, «μπορεί να είναι η συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία καθώς πιθανολογείται ότι θα διαρκέσει μόνο 2 τρίμηνα, με το 1ο τρίμηνο -12% σε ετησιοποιημένη βάση, το 2ο τρίμηνο -1%, το 3ο τρίμηνο +19% και το 4ο τρίμηνο +4%, ή, -1,1% για όλο το 2020».

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% το 1ο τρίμηνο, -22% το 2ο τρίμηνο, +45% το 3ο τρίμηνο και +3,5% το 4ο τρίμηνο. Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται -4% το 1ο τρίμηνο, -14% το 2ο τρίμηνο, +8% το 3ο τρίμηνο και +4% το 4ο τρίμηνο. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε δύο υποθέσεις:

Πρώτον, ότι ο κορωνοϊός σταδιακά εξαφανίζεται πριν το καλοκαίρι και επιτρέπει να αρθούν οι πολιτικές lockdown (περιορισμοί στην κυκλοφορία, κλείσιμο καταστημάτων κλπ.), και, δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού, καθώς επιστρέφουν οι άνθρωποι στην κανονικότητα και αίρονται οι διασυνοριακοί περιορισμοί. «Εάν ο ιός δεν εξαφανισθεί, τότε θα έχουμε μια κλασσική ύφεση μακράς διάρκειας, και εάν υπάρξει 2ο κύμα μετάδοσης, ή ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα έχει το σχήμα W, και η επιβολή περιοριστικών μέτρων lockdown το φθινόπωρο θα οδηγήσει και πάλι σε μεγάλη και απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η εμπειρία της Κίνας θα δράσει ως πρόδρομος δείκτης καθώς ο πληθυσμός της επιστρέφει στην κανονικότητα», αναφέρει η JP Morgan.

Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη η εθνικοποίηση ιδιωτικών εταιρειών με στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και κερδοφόρο εγχείρημα για την κυβέρνηση, εάν οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές. Από την άλλη μεριά, η εθνικοποίηση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για τους ομολογιούχους εταιρικών τίτλων και για τους μικρομετόχους.
 
 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες