Πετρέλαιο: Η κατάρρευση των τιμών αλλάζει την αγορά και την... αμερικανική πολιτική

Υπό κατάρρευση βρίσκεται πλέον η διεθνής αγορά πετρελαίου, με την τιμή αργού να διολισθαίνει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2002, σε μία εξέλιξη που δεν θα έχει μόνο κόστος στα έσοδα των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών, αλλά θα αλλάξει και τις ισορροπίες, καθώς κάποια μέλη του ΟΠΕΚ θα χάσουν μερίδιο αγοράς, το οποίο δεν πρόκειται να ανακτήσουν ποτέ ξανά.

Οι τιμές πετρελαίου βούλιαξαν σε χαμηλά δύο περίπου δεκαετιών, εν μέσω ανησυχιών ότι η πανδημία θα διαρκέσει μήνες και η ζήτηση για καύσιμα θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι απώλειες επιδεινώθηκαν μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση σε διάστημα άνω των 10 ετών. Ακόμη χειρότερα, Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα πλημμυρίσουν με νέο πετρέλαιο τις αγορές τον επόμενο μήνα, τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι. Η τιμή brent βρέθηκε προς στιγμή κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2002, ενώ η τιμή αργού στα 19,85 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002. 

Ως αποτέλεσμα, εμπειρογνώμονες στον χώρο της ενέργειας προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν φέτος τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού στον πλανήτη, εξέλιξη που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική δεδομένου ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις για δεκαετίες θεωρούσαν την ενεργειακή και την εθνική ασφάλεια αλληλένδετους παράγοντες.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών