Φον ντερ Λάιεν: Kάποιοι στην ΕΕ αποφάσισαν να κοιτάξουν μόνο τον εαυτό τους

Ξεκάθαρο μήνυμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έριξε την ευθύνη στα κράτη – μέλη κατηγορώντας τα ότι τη στιγμή που η ΕΕ χρειαζόταν μια προσέγγιση «ένας για όλους και όλοι για έναν», αρκετοί αποφάσισαν να κοιτάξουν τον εαυτό τους.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που κράτη – μέλη απαγόρευσαν τις εξαγωγές ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού. Άλλες περιπτώσεις όπου μάσκες και άλλα προστατευτικά μέσα μπλοκαρίστηκαν στα σύνορα. Δεν υπάρχει κανένα κράτος – μέλος που μπορεί να προμηθευτεί μόνο του τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η κοινή μας αγορά μας επιτρέπει να προμηθευόμαστε όλα τα απαραίτητα και για αυτό παρενέβη η Κομισιόν».

Όπως είπε η ίδια, «περάσαμε από μια καθημερινότητα σε μια μάχη για τις ζωές μας. έχουμε κάποια στοιχεία που μας δείχνουν ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Μπορεί τώρα να κρατούμε μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

Παρ’ όλο που βάσει των Συνθηκών η πολιτική Υγείας είναι αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται για να συγκεντρώσει απαραίτητα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη – μέλη.

«Σήμερα δοκιμάζονται οι αξίες της ΕΕ» τόνιζε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας ότι τώρα πρέπει να σώσουμε ζωές και περιουσίες των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά θα έρθει και η ημέρα που θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα προς τα εμπρός και να εξάγουμε διδάγματα για το ποια ΕΕ θέλουμε. «Είναι ψευδής η αντιπαράθεση για τον εάν επιθυμούμε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε για μια πιο ανθεκτική Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα θέλουμε όλοι να ζούμε σε αυτήν και αυτή η επιθυμία μας ενώνει όλους. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα σφραγίσουν το μέλλον μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκλήρωσε την ομιλία της χρησιμοποιώντας μια φράση ενός εκ των πατέρων της ΕΕ και συγκεκριμένα του Κόνραντ Αντενάουερ. «Όπως είπε ο Αντενάουερ, η ιστορία είναι το άθροισμα εκείνων που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Σήμερα η ιστορία έχει στραμμένο το βλέμμα της επάνω μας. Ας κάνουμε το σωστό με μια μεγάλη καρδιά όχι με 27 μικρές καρδιές».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs