Τι οικονομικά μέτρα έλαβαν οι μεγάλοι για κορωνοϊό

Με ορατό τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν ήδη προβεί στην υιοθέτηση σειρά στρατηγικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

ΗΠΑ
Μπορεί μεν να προέβη στην αναστολή των πτήσεων από την Ευρώπη για 30 ημέρες, αλλά από την άλλη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για έκτακτες δαπάνες ύψους $8,3 δισ. για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και την ανάπτυξη εμβολίων.
 
Διαβάστε ακόμα:

ACTA: Aναγκαίο κακό το stop της κυβέρνησης στον τουρισμό μας

Ryan Air: Αναστολή δρομολογίου Πάφος-Τελ Αβίβ

 
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην πρώτη έκτακτη κίνηση που έκανε από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι επενδυτές αναμένουν και άλλες μειώσεις των επιτοκίων τις επόμενες εβδομάδες.

ΚΙΝΑ
Η Κίνα ανακοίνωσε τη διάθεση 110,5 δισ. γιουάν ($15,9 δισ.) για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Το Πεκίνο ενίσχυσε τη χρηματοδοτική στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τον ιό και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε αρκετά από τα βασικά επιτόκιά της, περιλαμβανομένου του επιτοκίου αναφοράς, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χορηγούν φθηνά δάνεια και να προχωρούν σε ελαφρύνσεις πληρωμών για τις εκτεθειμένες επιχειρήσεις.

Η Κίνα θα τροποποιήσει την περιβαλλοντική εποπτεία των εταιρειών για να βοηθήσει στην επανέναρξη της παραγωγής που είχε σταματήσει λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε και δεύτερο πακέτο δαπανών, ύψους περίπου $4 δισ., εστιάζοντας στη στήριξη των μικρών και μεσαίων εταιρειών, καθώς οι ανησυχίες κορυφώνονται σχετικά με τους κινδύνους για την εύθραυστη οικονομία της. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεσμεύτηκε να τροφοδοτήσει με περισσότερη ρευστότητα τις αγορές και να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα μπορεί επίσης να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες, που πλήττονται από τον κορωνοϊό, δεν θα αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικά προβλήματα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η ΕΚΤ δεν έχει μειώσει έως τώρα τα επιτόκια, με την ΕΚΤ να επιλέγει το «όπλο» των στοχευμένων δημοπρασιών φθηνής φαναχρηματοδότησης(ΤLTROs) για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας απέναντι στην απειλή του Covid-10 και τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα ανακοίνωσε συμπληρωματικό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ύψους €120 δισ., έως τα τέλη του έτους.
Ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει νέα, φθηνά δάνεια στις τράπεζες και με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρυς, ενώ προσωρινά θα αυξήσει τις αγορές ενεργητικού. Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέψει στις τράπεζες της Ευρωζώνης να παραβούν ορισμένες από τις απαιτήσεις για ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκαλεί ο Covid-19.
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους €37 δισεκατομμυρίων ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αλλά μέτρα που η Κομισιόν θα αναλάβει για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών είναι η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.
 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού συμφώνησε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά €12,4 δισ. έως το 2024 και να κάνει πιο εύκολη τη λήψη επιδοτήσεων από εταιρείες για τη στήριξη εργαζομένων με μειωμένα ωράρια εργασίας.

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ είναι διχασμένοι σχετικά με το αν η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει σε ένα πακέτο στήριξης. Ειδικοί για τον προϋπολογισμό εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον €17 δισ. ευρώ. Ορισμένοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να καταρτίσει ένα πακέτο στήριξης ύψους έως και €50 δισ. χωρίς να παραβιάσει την πολιτική της μη ανάληψης νέου χρέους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποφασιστική είναι η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη νέα κρίση, που χτυπάει την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας. Παρουσίασε ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 30 δισ. στερλινών (39 δισ. δολαρίων). Με «ενέσεις ρευστότητας» αλλά και επέκταση των περιορισμών στα ταξίδια απαντά η Αυστραλία στην πανδημία του Covid-19. 
Λίγο αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού, η κυβέρνηση συμπλήρωσε το «φάρμακο» αυξάνοντας τις δαπάνες στο πιο ισχυρό σχέδιο τόνωσης, όπως το χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον, από το 1992. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις άνω των 600 δισ. στερλινών σε ορίζοντα πενταετίας. Πρόκειται για επίπεδα, που είχε να δει η χώρα από το 1955 και σηματοδοτούν στροφή 180 μοιρών για τη Βρετανία ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας. 
 
ΓΑΛΛΙΑ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Η κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες την αναστολή ορισμένων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενεργοποιεί κρατικά επιδοτούμενα σχήματα εργασίας με μειωμένο ωράριο, ενώ έχει ζητήσει από την κρατική επενδυτική τράπεζα να εγγυάται δάνεια που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων ταμειακών προβλημάτων.

Το Παρίσι έχει επιτρέψει, επίσης, στις εταιρείες να επικαλούνται κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κορωνοϊού, αν δεν μπορούν να τιμήσουν συμβάσεις που έχουν με το δημόσιο τομέα και ασκεί πίεση στις μεγάλες εταιρείες να δείξουν αντίστοιχη επιείκεια στους υπεργολάβους τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Μέτρα ύψους €12 δις. ενέκρινε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.
Όπως μεταδίδουν όλα τα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να ενταχθούν σε ταμείο ανεργίας όχι μόνον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα προβλεφθεί ανάλογη οικονομική βοήθεια και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, σε εκείνους του θεάματος και σε όλους όσοι έχουν συμβόλαια ορισμένου χρόνου, αλλά και δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν μείωση του τζίρου η οποία ξεπερνά το 25%, η κυβέρνηση Κόντε θέλει να «παγώσει» την καταβολή φόρων και ενσήμων, με στόχο να υπάρξουν στο μέλλον ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή τους.
Σε όλους τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει παράλληλα να αναβάλουν την αποπληρωμή των δανείων (στεγαστικών και μη) που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες.
Σταματά, τέλος, η αποστολή προστίμων και φορολογικών αιτημάτων είσπραξης, ενώ δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου, σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλόμενων ποσών από μέρους των πολιτών.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 1,25% από 1,75%, με τις αγορές να προβλέπουν περαιτέρω μείωση τον επόμενο μήνα. Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το επιτόκιο αυτό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ήταν το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΕΛΛΑΔΑ
Ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού τα οποία προβλέπουν:

• Αναστολή φόρων και εισφορών με κρατική εντολή για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν για περισσότερες από 10 ημέρες.
• Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.
• Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες.
• Aναστολή έως 30/6/2020 όλων των ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρωτέες έως 30/3/2020.
 

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε., ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους