Επιχειρηματικά μαθήματα ετοιμότητας για τον Covid-19 από Κινέζους

Την ώρα που ελληνικές επιχειρήσεις υπολογίζουν τις ζημιές που θα καταγράψουν από τις παράπλευρες απώλειες των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού– με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει πρόγραμμα στήριξης αναλόγως με τις απώλειες που θα προκύψουν λόγω της ματαίωσης του Καρναβαλιού σε διάφορες πόλεις της χώρας- έχει ενδιαφέρον να πάρει κανείς μαθήματα από την μεθοδικότητα με την οποία διαχειρίζονται την κρίση οι κινεζικές επιχειρήσεις.
 
Την αποτελεσματικότητά τους μάλιστα επαίνεσε και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προτρέποντας ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες να παρακολουθήσουν τις πρακτικές τους.
Ενδεικτική είναι η κινητοποίηση των κινεζικών επιχειρήσεων για την διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού σε λειτουργία. Δόθηκε έμφαση στο να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετή προσφορά υλικών όπως χειρουργικές μάσκες, απολυμαντικά, προστατευτικά κοστούμια και προστατευτικά γυαλιά για τους γιατρούς της πρώτης γραμμής. Έτσι, εταιρείες όπως Alibaba, Baidu, China Construction Bank, ByteDance, COSCO, Fosun, Xiaomi συνεισέφεραν για τις προμήθειες μεγάλων ποσοτήτων προμηθειών για τις πληγείσες περιοχές. Κατασκευάστριες εταιρείες όπως οι BYD, Foxconn, Guangzhou Automobile Group Co. και SAIC-GM-Wuling δημιουργούν πρόχειρες λύσεις για κατασκευή πρόσθετων μασκών και απολυμαντικών, όπως μετέδωσε το Bloomberg ενώ στον τομέα των logistics έχει δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία που φέρει το όνομα green channel με σκοπό να συνεισφέρει στη γρήγορη και ασφαλή παράδοση ιατρικών προμηθειών από όλο τον κόσμο στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με αναρτήσεις του alizila, ενημερωτικού ιστότοπου του Alibaba Group.
 
Η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών για τους μολυσμένους ασθενείς αντιμετωπίστηκε με την κατασκευή του νοσοκομείου Huoshenshan 1000 κλινών και του Νοσοκομείου Leishenshan 1600 κλινών στο Wuhan – και τα δύο κατασκευάστηκαν σε λιγότερο από 10 ημέρες. Την ίδια στιγμή η State Grid Corporation εξασφάλισε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και η Far East Smarter Energy Co. Ltd τοποθέτησε καλώδια στα νεοσύστατα νοσοκομεία. Η Huawei και η China Telecom δημιούργησαν από κοινού ένα διαγνωστικό κέντρο που λειτουργεί μέσω 5G, το οποίο επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να διεξάγει συσκέψεις εξ αποστάσεως για δυνητικούς ασθενείς.
 
Δράσεις αναλαμβάνονται επίσης για την διάδοση αξιόπιστων πληροφοριών, με την Baidu να αναπτύσσει χάρτες στο πρότυπο Baidu Map App που δείχνει σε πραγματικό χρόνο θέσεις επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιστατικών του ιού, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφύγουν περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
 
Η Tencent Medipedia πρόσθεσε στον κατάλογό της νέες καταχωρίσεις σχετικά με τα συμπτώματα, την ιατρική περίθαλψη και τα προληπτικά μέτρα ενώ δίνει και μια υπηρεσία όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τις πλησιέστερες κλινικές.
 
Η πρακτική της εργασίας εξ αποστάσεως είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη. Εκατομμύρια εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εργαλεία όπως DingTalk του Alibaba, WeChat Work της Tencent, όπως και το Meeting ή το WeLink της Huawei για τηλε-εργασία. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν προσθέσει νέες λειτουργίες για έλεγχο υγείας και λύσεις για εξειδικευμένους κλάδους.
 
Δεδομένου ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Κίνα παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκπαίδευσης όπως Liulishuo, Onion Academy και Zuoyebang προσφέρουν δωρεάν online μαθήματα σε μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης για να μειωθεί ο αντίκτυπος στην απασχόληση, Alibaba και JD.com εγκαινίασαν ένα σχέδιο ανταλλαγής ταλέντων για να προσλάβουν εποχιακό προσωπικό για ευέλικτες θέσεις εργασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα σούπερ μάρκετ από κλάδους που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά, όπως εστιατόρια, μπαρ και μικρά καταστήματα που είναι κλειστά από το νόμο ή έχουν κατεβάσει ρολά λόγω έλλειψης πελατών.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
 

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή