Ο Τζόνσον θα τεστάρει τη σχέση του με Τραμπ μέσω… Huawei

Αυτή η εβδομάδα μέλλει να είναι καθοριστική για τη σχέση του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump. Κι αυτό γιατί θα ανακοινώσει το αν θα επιτρέψει στην κινεζική Huawei Technologies να έχει ρόλο στα δίκτυα 5G της Βρετανίας.

Ομολογουμένως είναι γενικά μια δύσκολη εβδομάδα για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς στις 31 του μηνός θα κηρύξει τη λήξη του 45ετούς δεσμού της με την ΕΕ και την ίδια ώρα ο Johnson αναμένεται να λάβει μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων για τις υποδομές της χώρας που θα δώσουν το στίγμα της πρωθυπουργίας του και θα επηρεάσουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να επιτρέψει στην Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας δικτύων 5G, παρά τις εκκλήσεις Trump να αποκλείσει τον κινεζικό κολοσσό, με το επιχείρημα ότι μπορεί να κάνει το διαδίκτυο ευάλωτο σε κατασκοπευτικές ενέργειες.

Από την πλευρά της η Huawei συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση, πιθανότατα αύριο Τρίτη.

Η απόφαση για την Huawei έχει κινδύνους για τον Johnson. Αν την απαγορεύσει, διατρέχει τον κίνδυνο να αποτύχει να εξοπλίσει τη Βρετανία με μια τεχνολογία που η Huawei μπορεί να προσφέρει κι έτσι να προδώσει τη δέσμευσή που πήρε ενώπιον του βρετανικού λαού για την παροχή ταχύτατων υπηρεσιών Ιnternet σε όλη τη χώρα. Αν την επιτρέψει θα κινδυνεύει να χάσει τη συνεργασία των ΗΠΑ στον τομέα των πληροφοριών αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή του Λευκού Οίκου σε μια συγκυρία δύσκολη καθώς αναζητά τη δυνατότητα εμπορικής συμφωνίας με τον στενότερο σύμμαχο της Βρετανίας: τις ΗΠΑ.

Ο Trump και ο Johnson είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή για το θέμα της Huawei.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, προειδοποίησε και αυτός από την πλευρά του τη Βρετανία για την Huawei.

«Η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον μιας σημαντικής απόφασης για το 5G», έγραψε στο Twitter. Και υιοθέτησε την άποψη του Συντηρητικού βουλευτή Tom Tugendhat ότι μόνο τα έθνη που είναι σε θέση να προστατεύσουν τα data τους θα είναι κυρίαρχα.

Η μια επιλογή για τον Johnson είναι να θέσει ένα όριο στο μερίδιο αγοράς για την Huawei, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση από την κινεζική εταιρεία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Την Κυριακή, εξάλλου, ο υπουργός για το Brexit, Stephen Barclay, δήλωσε σίγουρος ότι ΗΠΑ και Βρετανία θα τα βρουν και θα συνάψουν εμπορική συμφωνία μετά το Brexit παρά τις διαφωνίες τους για την Huawei.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού