Η Λαγκάρντ ετοιμάζει την ΕΚΤ της επόμενης δεκαετίας

Η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι έτοιμη να βάλει τη δική της σφραγίδα στην πορεία της ΕΚΤ ως πρόεδρος της, δίνοντας το σήμα της εκκίνησης στη μεγαλύτερη αναθεώρηση της στρατηγικής της, που έγινε ποτέ.

Την Πέμπτη η νέα επικεφαλής θα ζητήσει από τους συναδέλφους της να βάλουν την υπογραφή τους στην ετήσια αυτή επανεξέταση, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια διαδικασία αμφισβήτησης του στόχου για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, ο οποίος παρουσιάστηκε για τελευταία φορά το 2003. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα εξεταστούν, επίσης, θέματα για τη νέα δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των ανισοτήτων, της τεχνολογίας και της αλλαγής του κλίματος.

Αυτή η ευρεία γκάμα θεμάτων είναι μια τολμηρή πρωτοβουλία και ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι θα προκαλέσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτύχει μια κεντρική τράπεζα . Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην έχουν προχωρήσει με σωστό τρόπο στην αναθεώρηση των στόχων για τον πληθωρισμό παρά τα μαζικά νομισματικά κίνητρα και φοβούνται ότι ακόμα περισσότεροι στόχοι που έχουν τεθεί, είναι πιθανόν να αποκλίνουν από την πραγματικότητα.

Για την Λαγκάρντ, πρώην πολιτικό και όχι οικονομολόγο, η επανεξέταση έχει ήδη αργήσει. Οι ριζοσπαστικές πολιτικές, όπως τα αρνητικά επιτόκια και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς σε ορισμένες χώρες. Θέλει να ακούσει τους πολίτες, έτσι ώστε η ΕΚΤ «όχι μόνο να κηρύττει την αλήθεια που εμείς νομίζουμε ότι κατέχουμε».

Οι παράμετροι της μεγάλης αυτής αναθεώρησης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά η Λαγκάρντ και ορισμένοι από τους συναδέλφους της έχουν ήδη εκφράσει τις δικές τους απόψεις. Οι 25 διαμορφωτές πολιτικής θα ξεκινήσουν τη διήμερη συνάντησή τους νωρίτερα από το συνηθισμένο για να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, το δείπνο του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ζωντανό.

Κατανόηση του πληθωρισμού
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι πρέπει πρώτα να αναλύσουν γιατί ο πληθωρισμός είναι πεισματικά χαμηλός. Ο στόχος τους είναι «κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα», αλλά η αύξηση των τιμών δυσκολεύεται να υπερβεί το 1%.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Οι ερευνητές έχουν προσφέρει εξηγήσεις, όπως η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα ασθενέστερα πρότυπα εργασίας, και δεν είναι σαφές πόσο μπορεί σε όλα αυτά να προσθέσει η αναθεώρηση που σχεδιάζει η Λαγκάρντ.

Τουλάχιστον η ΕΚΤ μπορεί να αναζητήσει μαθήματα» από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2019 μια παρόμοια προσπάθεια, με ευρήματα που θα γίνουν γνωστά φέτος.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη