Προεδρικό αεροσκάφος βγαίνει «στο σφυρί» και δεν το θέλει κανείς

Το τελευταίας τεχνολογίας προεδρικό αεροσκάφος Boeing Co. 787 Dreamliner  του Μεξικού, αξίας 130 εκατ. δολαρίων, έχει μετατραπεί σε πραγματικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο αδυνατεί να το πουλήσει με αποτέλεσμα το πολυτελές αεροσκάφος να επιστρέφει τώρα από την Καλιφόρνια, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Λόπεζ Ομπραδόρ, προσθέτοντας ότι σκέφτονται νέους τρόπους να «ξεφορτωθούν» το αεροσκάφος που θεωρεί ότι είναι πολύ «επιδεικτικό».

Ο Μεξικανός πρόεδρος έβγαλε προς πώληση το Dreamliner αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2018, επιλέγοντας να να πετά με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες ώστε να υπογραμμίσει εμπράκτως για το λιτό κυβερνητικό στυλ του.

Το αεροσκάφος επέστρεψε πίσω σε ένα υπόστεγο της Boeing στο Victorville, όπου η κυβέρνηση πλήρωνε τέλη συντήρησης και ενοικίου ενώ παράλληλα προσπαθούσε να το πουλήσει.

Η αλήθεια είναι ότι την περασμένη χρονιά εμφανίστηκαν περί τους 12 πιθανοί αγοραστές αλλά δεν έκλεισε κάποια συμφωνία, ανάφερε ο Χόρχε Μεντίοζα, CEO της κρατικής τράπεζας Banobras, η οποία επιβλέπει τη διαδικασία πώλησης.

Το αεροσκάφος έχει αγοραία αξία 130 εκατ. δολαρίων, ενώ το Μεξικό όταν το παρήγγειλε το 2012, είχε καταβάλει 219 εκατ. δολάρια.

Μάλιστα ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι πρόσφερε το αεροσκάφος ακόμα και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ , και ότι δέχτηκε να δεχτεί πληρωμή σε διάφορα αγαθά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα

«Τους δίνουμε το αεροσκάφος, μας πληρώνουν σε είδος. Χρειαζόμαστε μηχανήματα με ακτίνες Χ, ασθενοφόρα, τομογράφους, εργαστήρια», είπε. «Αλλά δεν λάβαμε κάποια απάντηση».

Τώρα η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να νοικιάζει το αεροπλάνο ή να μοιράσει στα 12 την ιδιοκτησία, είπε ο πρόεδρος καλώντας τους Μεξικανούς να κάνουν προσφορές, τόσο για το προεδρικό αεροσκάφος, όσο και για άλλα πτητικά μέσα, όπως ελικόπτερα και Gulfstreams, που βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ομπραδόρ έχει επανειλημμένα επικρίνει την αγορά του αεροσκάφους ως υπερβολική για τον ηγέτη μιας χώρας με εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο πρόεδρος, ο οποίος δεν έχει κάνει ακόμα το πρώτο διεθνές ταξίδι του ως αρχηγός κράτους, υποστήριξε πρόσφατα ότι το αεροσκάφος είναι υπερβολικά μεγάλο και ακριβό για τα ταξίδια του, δεδομένου ότι μπορεί να φτάσει στα περισσότερα μέρη στο Μεξικό σε λιγότερο από δύο ώρες με εμπορικές πτήσεις.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ