Visa: Αγοράζει την Plaid για $ 5,3 δισ. και μπαίνει στον κόσμο των Startups

Η Visa Inc. εξελίχθηκε σε μία από τις πιο πολύτιμες χρηματοοικονομικές εταιρείες παγκοσμίως χρησιμεύοντας ως αγωγός που βοηθά τόσο τις τράπεζες, όσο και τους εμπόρους.

Τώρα, προχωρεί σε ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να κάνει το ίδιο για τα δεδομένα μεταξύ των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Η Visa συμφώνησε να πληρώσει 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την Plaid, μια εταιρεία fintech που συνδέει δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Venmo με τα δεδομένα των πελατών στο καθιερωμένο τραπεζικό σύστημα. Η συμφωνία καλύπτει τη ραγδαία ανάπτυξη της Plaid και αποσκοπεί στο να συνεχίσει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Visa, η οποία έχει δει τη μετοχή της να τριπλασιάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τιμή πώλησης είναι η διπλάσια, από την αποτίμηση των 2.65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Plaid σε ένα γύρο χρηματοδότησης που είχε επιχειρήσει το 2018.

Τα εργαλεία προγραμματισμού της Plaid βοηθούν στην τροφοδοσία μιας σειράς δημοφιλών οικονομικών εφαρμογών – όπως οι Venmo, Coinbase Inc. και Acorns Grow Inc. – με τη διοχέτευση των τραπεζικών δεδομένων που αυτές χρειάζονται. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2012, έχει πλέον πάνω από 200 εκατομμύρια λογαριασμούς συνδεδεμένους στην πλατφόρμα της, σύμφωνα με μια παρουσίαση που έγινε προς τους επενδυτές. Η σύνδεση αυτή υπογραμμίζει τη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών μιας υπηρεσίας που να αποστέλλει τα δεδομένα τους σε τόπους που μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια μεταξύ λογαριασμών ή σε κρυπτοσυχνότητες, να παρέχουν συμβουλές για τα προσωπικά τους οικονομικά ή να επιστρέφουν χρήματα σε έναν φίλο μετά από ένα πρόγευμα.

Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων με τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την Plaid για να συνδεθούν με τα περίπου 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία η εταιρεία συνεργάζεται. Κάποιες φορές, αυτό βάζει την Plaid στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ των αυτών που πληρώνουν τις εταιρείας τεχνολογίας και των τραπεζών, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των κινήσεων.

Πρόσβαση σε δεδομένα
«Δεν βλέπουμε να αλλάζουμε το μοντέλο της Plaid, βλέπουμε να τους βοηθάμε να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Visa, Αλ Κέλι σε τηλεδιάσκεψη για τον τρόπο με τον οποίο η Plaid κερδίζει τις αμοιβές της.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο τα δεδομένα μοιράζονται πιθανότατα θα αλλάξει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Visa Ράιαν Μακίνερνι σε συνέντευξή του. Η Visa θα συνεργαστεί με τραπεζικούς εταίρους, όπως η JPMorgan Chase & Co., προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας (fintech) συλλέγουν με το σωστό τρόπο τα δεδομένα των καταναλωτών, όπως δήλωσε. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τις πρακτικές των δεδομένων της Plaid, πρόσθεσε. Ως πλεονέκτημα, οι εταιρείες fintech μπορούν να έχουν πιο αξιόπιστη συνδεσιμότητα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος