Τριπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στη Γερμανία

Την τελευταία εικοσαετία οι Γερμανοί συνταξιούχοι που εργάζονται και μετά τη σύνταξη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί: από 530.000 το 2000 σε 1,45 εκ. το 2018. Σήμερα πάνω από το 8% των συνταξιούχων στη Γερμανία εργάζεται, είτε για να ενισχύσουν τη σύνταξή τους, είτε για να έχουν μια δημιουργική απασχόληση. 
 
«Senior Expert» χαρακτηρίζουν οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι τους περίπου 500 συνταξιούχους που προσφέρουν στη γερμανική δημόσια επιχείρηση τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία τους. Σε μια εποχή όπου σε πολλές γερμανικές επιχειρήσεις διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι είναι ευγνώμονες για κάθε συνταξιούχο που βοηθά να αντιμετωπιστούν τεχνικά προβλήματα και όχι μόνο.
Συνταξιούχοι δεν εργάζονται όμως μόνο στα τραίνα στη Γερμανία. Συχνά δραστηριοποιούνται ως επιστάτες σε κολυμβητήρια ή μοιράζουν εφημερίδες σε σπίτια και γραφεία συνδρομητών. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας στην ομάδα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 450 ευρώ είναι σήμερα οι συνταξιούχοι.
 
Οι μισές συντάξεις είναι κάτω από 900 ευρώ
Από σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Ερευνών για το Επάγγελμα προκύπτει ότι «το 90% των εργαζόμενων συνταξιούχων είναι ικανοποιημένο από την εργασία του, επιδιώκει τις επαφές με τους συνανθρώπους και θέλει να έχει μια απασχόληση». Σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες συνταξιούχους και πάνω από το 65% των γυναικών δηλώνουν ότι εργάζονται γιατί χρειάζονται τα χρήματα.
 
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση περίπου οι μισές από τις συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα βρίσκονται κάτω από τα 900 ευρώ. Το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών είναι ωστόσο συχνά υψηλότερο. Σύμφωνα με έκθεση των γερμανικών συνταξιοδοτικών ταμείων το εισόδημα των παντρεμένων ζευγαριών από τα οποία ο ένας είναι συνταξιούχος ανέρχονταν το 2015 σε 2.572 ευρώ στην δυτική και 2.257 ευρώ στην ανατολική Γερμανία. Οι εργένηδες έχουν από 900 μέχρι 1.100 ευρώ λιγότερα στη διάθεσή τους.
 
Γνωρίζω πολλούς συνταξιούχους που εργάζονται σαν εμένα, λέει ο ηλεκτρολόγος Κλάους Ντάβιντ, ο οποίος εργάζεται στους γερμανικούς σιδηρόδρομους: «Όσο αντέχει η υγεία μου θα συνεχίσω», λέει ο γερμανός συνταξιούχος, ο οποίος σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 50 χρόνια εργασίας στα γερμανικά τραίνα.
 
ΠΗΓΗ: DW
 

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα