Bloomberg: Οι χώρες που βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα δανείζονται με μηδενικά επιτόκια

Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα χρόνια από τότε που η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους και είχαν ουσιαστικά αποκλειστεί από τις αγορές, με τις αποδόσεις των ομολόγων τους στα ύψη. Σήμερα και οι δύο οικονομίες της Ιβηρικής βλέπουν τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων μία ανάσα από το μηδέν, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. 

Ένα άνευ προηγουμένου ράλι των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο οδηγεί τις αποδόσεις ολοένα και χαμηλότερα. Το παγκόσμιο χρέος με αρνητικό επιτόκιο προσεγγίζει τα 16 τρισ. δολάρια και έτσι οι επενδυτές τρέχουν να αγοράσουν ομόλογα, που προσφέρουν έστω και ένα εξαιρετικά χαμηλό θετικό επιτόκιο- ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εναποθέσουν τα χρήματά τους στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης, που έως και πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν υψηλού ρίσκου. 

Με την Ελλάδα να έχει στα μνημόνια περισσότερο από κάθε άλλη χώρα και την Ιταλία να βιώνει συνεχείς πολιτικές κρίσεις και να παλεύει να αποφύγει την ύφεση, Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι μεγάλοι ευνοημένοι. Για τους επενδυτές ωστόσο η τάση αυτή της απότομης πτώσης των αποδόσεων συνιστά σήμα κινδύνου τόσο για παγκόσμια ύφεση όσο και για μία φούσκα στην αγορά. 

«Φοβάμαι ότι οι αποδόσεις οδηγούνται όλες στο μηδέν. Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα» σχολιάζει στο Bloomberg o Tζέιμς Άθεϊ της Aberdeen Standard Investments. 

To ράλι των ομολόγων της Ευρωζώνης τροφοδοτείται εν πολλοίς και από τις αυξανόμενες προσδοκίες για νέα χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% ή και -0,6%, ενώ δεν αποκλείεται να προωθήσει και έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. 

Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του ισπανικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου είναι στο 0,08% και του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 0,11%. Πριν από επτά χρόνια ήταν στο 8% και 18% αντίστοιχα. Οι δύο χώρες έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά τη δημοσιονομική θέση τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και έχουν να επιδείξουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πρώτο εξάμηνο η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,8% και η ισπανική με 2,3%, την ώρα που η γερμανική ήταν παγιδευμένη στη στασιμότητα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα