Κομισιόν: Έτοιμη η ΕΕ για άτακτο Brexit, οι Βρετανοί θα χάσουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ χωρίς συμφωνία, σημείωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, προσθέτοντας πως σε ένα τέτοιο σενάριο, οι Βρετανοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Natasha Bertaud είπε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ δεν είναι το προτιμώμενο σενάριο, αλλά η Κομισιόν δεν βλέπει την ανάγκη για επιπλέον προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο.

«Αυτό θα προκαλέσει προφανώς σημαντική αναταραχή και στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ θα έχει σοβαρή αρνητική οικονομική επίπτωση», δήλωσε η Bertaud. «Αναλογικά, θα είναι μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, από ότι στις 27 χώρες της ΕΕ».

Επικαλέστηκε μάλιστα τον πρόεδρο της Κομισιόν, που σύμφωνα με την εκπρόσωπο, είπε σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία «οι Βρετανοί είναι αυτοί που θα είναι δυστυχώς οι μεγαλύτεροι χαμένοι».

Sunday Times: Ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα εάν γίνει άτακτο Brexit

Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας The Sunday Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα αυτά εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς του Λονδίνου, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα