H&M και Zara κλείνουν καταστήματα και ποντάρουν στις online πωλήσεις

Η Hennes & Mauritz, η σουηδική εταιρεία πίσω από τα γνωστά brands H&M, Monkiκαι Weekday, καθώς και η ισπανική Inditex (στην οποία ανήκουν τα Zara και Massimo Dutti), επωφελούνται πλέον από αποφάσεις που έλαβαν πέρυσι για βελτιστοποίηση του δικτύου φυσικών καταστημάτων τους και για εστίαση στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου.
 
Πριν από 18 μήνες, η H&M πάλευε να αναβαθμίσει το διαδικτυακό της κατάστημα ενώ ετοιμαζόταν να ανοίξει περισσότερα καταστήματα που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να βγάλουν τα λεφτά τους. Το φετινό καλοκαίρι όμως είναι διαφορετικό, με τις πωλήσεις της καλοκαιρινής κολεξιόν να είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και με το στοκ της να αναμένεται να μειωθεί για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.
 
Συνολικά, οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό 14ετίας που σημείωσαν τον περασμένο Αύγουστο.
 
Το κλειδί στη βελτίωση των επιδόσεων της H&M είναι η νέα της προσέγγιση ως προς το δίκτυο καταστημάτων της. Πέρυσι έκλεισε 140 καταστήματά της, ενώ και φέτος αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νέων καταστημάτων που επρόκειτο να ανοίξει, από 175 σε 130 παγκοσμίως. Η στρατηγική αυτή, που η εταιρεία αποκαλεί «βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου καταστημάτων» αναμένεται να συνεχιστεί.
Εντωμεταξύ, υπό την ηγεσία του πρώην CEO Pablo Isla, η Inditex, μητρική της Zara, είδε τον αριθμό των καταστημάτων της παγκοσμίως να τριπλασιάζεται στα 7.500 περίπου. Ένα μέρος της αύξησης αυτής αντανακλούσε μια προσπάθεια διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας με τα γνωστά brands Massimo Dutti και Bershka. Όμως, αρκετά καταστήματα δεν μπορούσαν να βγάλουν τα λεφτά τους, εν μέσω της κυριαρχίας του e-commerce. Ο Islaαντέδρασε κλείνοντας 355 καταστήματα πέρυσι – 76% περισσότερα απ’ ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
 
Φέτος, με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Carlos Crespo στο τιμόνι της εταιρείας, η εταιρεία αναμένεται να κλείσει 250 καταστήματα ενώ παράλληλα θα ανοίξει 300.
 
Πάντως, παρά το κλείσιμο κάποιων καταστημάτων, συνολικά ο αριθμός των καταστημάτων και των δύο εταιρειών αναμένεται να αυξηθεί φέτος. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς ο κλάδος ένδυσης – μόνο στις ΗΠΑ – πρόκειται να μειώσειτον συνολικό αριθμό καταστημάτων κατά 4.500 το 2019 (δηλαδή θα κλείσουν 4.500 περισσότερα καταστήματα απ’ αυτά που θα ανοίξουν). Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων του κλάδου ένδυσης μειώθηκε κατά 2.600.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές