Οι κίνδυνοι για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ

Πολλαπλούς κινδύνους αντιμετωπίζουν οι τομείς των κινητών αξιών, του τραπεζικού τομέα και του ασφαλιστικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Μεικτής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ESAs) για τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία.


Η εν λόγω έκθεση για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 περιγράφει τους ακόλουθους κινδύνους ως πιθανές πηγές αστάθειας:

• ξαφνική αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων κινδύνου όπως διαπιστώνεται από την πρόσφατη άνοδο της μεταβλητότητας και τις σχετικές διορθώσεις της αγοράς
• αβεβαιότητες σχετικά με τους όρους της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. και
• επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
 
Διαβάστε ακόμα: 177% άνοδος στον τζίρο του στοιχήματος

Η έκθεση του ESA επαναλαμβάνει επίσης την προειδοποίησή του προς τους μικροεπενδυτές που επενδύουν σε εικονικά νομίσματα και αυξάνει την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και τη μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
 
Υπό το φως των συνεχιζόμενων κινδύνων και αβεβαιοτήτων, ιδίως εκείνων γύρω από το Brexit, η εποπτική επαγρύπνηση και η συνεργασία σε όλους τους τομείς παραμένει καθοριστική. Ως εκ τούτου, ο ESA προτείνει τις ακόλουθες δράσεις πολιτικής από ευρωπαϊκές και εθνικές αρμόδιες αρχές, καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα:
 
• Στο πλαίσιο της ανατροπής των αιφνίδιων πριμ κινδύνων, οι έλεγχοι ακραίων καταστάσεων εξακολουθούν να αποτελούν βασικό εργαλείο για τη διαχείριση του συστημικού κινδύνου - οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τομείς και οι φορείς που σχετίζονται με το σύστημα είναι ασφαλείς να αντέχουν σε κραδασμούς της αγοράς, όπως για παράδειγμα οι τομείς των ασφαλειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, των κεντρικών αντισυμβαλλομένων (CCP), των τραπεζών και των μελλοντικών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.
 
Διαβάστε ακόμα: Ποιες χώρες τρώνε περισσότερο χαλλούμι
 

• Brexit: οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) συνιστούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ και τους αντισυμβαλλομένους τους, καθώς και τους επενδυτές και τους καταναλωτές λιανικής, να εξετάσουν έγκαιρες δράσεις μετριασμού των επιπτώσεων από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ - συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων μετεγκαταστάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων συνέχειας των συμβάσεων.
 
• Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: οι ΕΕΑ ενθαρρύνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βελτιώσουν τα ευάλωτα συστήματα IT, να διερευνήσουν εγγενείς κινδύνους για την ασφάλεια των πληροφοριών, τη συνδεσιμότητα και την εξωτερική ανάθεση. Για να υποστηρίξουν αυτό, οι ΕΕΑ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο για τις αγορές κινητών αξιών, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές αγορές και θα παρακολουθούν τη χρήση των υπολογιστικών τεχνολογιών cloud από τις επιχειρήσεις και τη δυνητική συσσώρευση κυβερνοεπιχειρησιακών κινδύνων.
 
• Οι κλιματικές αλλαγές: οι ΕΕΑ συνιστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εξετάζουν τον κίνδυνο αειφόρας στη διακυβέρνησή τους και στα πλαίσια διαχείρισης κινδύνων και να αναπτύσσουν υπεύθυνα και βιώσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Επιπλέον, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάλυσή τους για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα .

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές