ΕΕ: «Ψεκάζει» με άρωμα €4,8 δις

Μπορεί η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου να αποτελεί παρελθόν για το 2018, χωρίς να γνωρίζουμε τι «άρωμα» άφησε στον καθένα, το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η βιομηχανία παραγωγής αρωμάτων στην Ευρώπη καταγράφει μεθυστικά αποτελέσματα.
 
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της eurostat η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας αρωμάτων με τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ να ανέρχονται στα €4,6 δις κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2017 και τις εισαγωγές να ανέρχονται μόλις στο €0,8 δις. Παράλληλα, το ενδοκοινοτικό εμπόριο αρωμάτων ανήλθε στα €4,8 δις.
 
Μεγάλος κερδισμένος η Γαλλία
Ο top εξαγωγέας αρωμάτων στην ΕΕ είναι η Γαλλία με τις εξαγωγές της προς τρίτες χώρες να ανέρχονται στα €1,8 δις ή το 40% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ, με τις Ισπανία (€0,8 δις, 11%), Γερμανία (€0,7 δις, 16%) και Ιταλία (€0,5 δις, 11%) να ακουλουθούν.
 
Το ευρωπαϊκό «άρωμα» στις ΗΠΑ
Ο μεγαλύτερος δέκτης των ευρωπαϊκών εξαγωγών αρωμάτων είναι οι ΗΠΑ (€0,9 δις, ή 20% των συνολικών εξαγωγών αρωμάτων εκτός ΕΕ), με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (€0,4 δις, 8%), Ρωσία (€0,4 δις, 8%), Ελβετία (€0,3 δις, 6%) και Σιγκαπούρη (€0,2 δις, 5%) να ακολουθούν.
 
Αρώματα εκτός κυρίως σε Ολλανδία
Η Ολλανδία αποτελεί την χώρα που εισήγαγε τα περισσότερα με χώρα προέλευσης εκτός ΕΕ. Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εισήγαγε αρώματα αξίας €0,3 δις ή 25% των συνολικών εισαγωγών αρωμάτων στην ΕΕ. Η Γερμανία και Βρετανία ακολουθούν με €0,2 δις, 20% η κάθε μία.
 
Άρωμα από ΗΠΑ και Ελβετία
Οι χώρες προέλευσης των αρωμάτων που εισήχθηκαν στην ΕΕ είναι κυρίως οι ΗΠΑ (€0,3 δις, 38%) και Ελβετία (€0,3 δις, 37%) και την Κίνα να ακολουθεί με €51 εκατ.
 

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες