Η Ευρωβουλή συζητά για το Brexit ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι στο επίκεντρο σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή του  Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και του κύριου διαπραγματευτή της EΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε κατ` αρχήν συμφωνία  των δύο πλευρών επί τριών θεμάτων προτεραιότητας που αφορούν τα σύνορα με τη Βόρειο Ιρλανδία, τα δικαιώματα των πολιτών και τα θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την πρόοδο των συνομιλιών για το Brexit μεταξύ της Κομισιόν και του Ηνωμένου Βασιλείου. Κυρίως, θα επικεντρωθούν στα δικαιώματα των πολιτών, τα βρετανικά σύνορα με την Ιρλανδία και τις οικονομικές εκκρεμότητες.

Το θέμα του κατά πόσον έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος θα συζητηθεί και αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Η ειδική ομάδα του ΕΚ για το Brexit υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος χαιρετίζοντας την κοινή έκθεση προόδου που παρουσίασαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνοντας στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να σημειώσουν στις 15 Δεκεμβρίου ότι πράγματι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος».
 
Το ΕΚ θα έχει τον τελευταίο λόγο στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων καθώς θα ψηφίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας απόσυρσης, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού