Πιο αυστηρούς κανόνες κατά της φοροδιαφυγής ζητεί η Ευρωβουλή

Στην ανάγκη περισσότερης διαφάνειας και αυστηρότερων κανόνων κατά της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις των Panama και Paradise Papers, τάχθηκαν σήμερα Ευρωβουλευτές στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.


 
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι  Ευρωβουλευτές/εισηγητές της έκθεσης σχετικά με την έρευνα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή Petr Ježek και Jeppe Kofod καθώς και ο Ευρωβουλευτής Werner Langen και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Σώματος για το ξέπλυμα και τη φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή, PANA.
 
Ο κ. Jezek συνεχάρη το έργο των δημοσιογράφων που έφεραν στο φως το θέμα και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Επιτροπής, η οποία πραγματοποίησε επισκέψεις σε επτά χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Τα υπόλοιπα κράτη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, οι ΗΠΑ, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ελβετία. Η Επιτροπή προχώρησε στη σύνταξη έκθεσης, στην οποία περιέχονται συστάσεις για βελτίωση του συστήματος της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, και συνεργασία των αρχών στο θέμα της φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής.
 
«Μελετήσαμε την νομοθεσία της ΕΕ να δούμε εάν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν και κατά πόσον τα κράτη μέλη εφαρμόζουν όπως πρέπει την νομοθεσία» είπε, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Kofod είπε ότι τα κράτη μέλη απέτυχαν να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και επίσης απέτυχαν να συνεργαστούν σοβαρά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 
Κάποιες χώρες μέλη, είπε, ανταγωνίζονται στο θέμα της φορολογίας των εταιρειών και αυτό πρέπει να τερματιστεί. Ανέφερε ακόμη ότι η δημιουργία μαύρης λίστας χωρών αλλά και η επιβολή κυρώσεων θα είναι προς τον σωστό δρόμο.
 
Ο κ. Langen τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν νέοι κανονισμοί κατά της φοροδιαφυγής. Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή αλλά και η Εκθεση άλλαξαν τα δεδομένα στον τομέα αυτό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού