Ενας «Ronaldo» παίζει δυνατά για επικεφαλής του Eurogroup

Ο Πορτογάλος υπουργός οικονομικών Mário Centeno προβάλλει αίφνης ως ένα από τα φαβορί για τη θέση του νέου επικεφαλής του Eurogroup.
 
Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων Ιταλίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας και Γερμανίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού χθες το βράδυ και συζήτησαν το θέμα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
 
Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση των συζητήσεων, η υποψηφιότητα Centero προτιμήθηκε έναντι αυτής του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ενός επίσης κεντροαριστερού που ήταν στην κούρσα διαδοχής, καθώς ο τελευταίος αντιμετωπίζει την εκλογική αναμέτρηση στη χώρα του την άνοιξη και κινδυνεύει έτσι να μην παραμείνει στο ιταλικό ΥΠΟΙΚ.
 
Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Η λίστα θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή, ενώ οι 19 υπουργοί της ευρωζώνης θα ψηφίσουν τη Δευτέρα σε μυστική ψηφοφορία.
 
Η θέση πιθανότατα θα παραμείνει στην κεντροαριστερά καθώς η κεντροδεξιά επέλεξε να μην προχωρήσει σε υποβολή υποψηφιότητας. Ο Σλοβάκος Peter Kazmir, που είναι επίσης κεντροαριστερός και εξετάζει να υποβάλει υποψηφιότητα, ενώ το ίδιο αναμένεται από τον υπουργό του Λουξεμβούργου. Ηδη υπέβαλε υποψηφιότητα η Λετονή Dana Reizniece-Ozola.
 
Ο Centeno, υπουργός Οικονομικών της αριστερής πορτογαλικής κυβέρνησης, πιστώνεται την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας του, που επανάκτησε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης και μείωσε το έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια. Εχει κερδίσει τον τίτλο «Ronaldo» του Eurogroup (σ.σ. κατά τον γνωστό ποδοσφαιριστή) από τον ίδιο τον Β. Σόιμπλε!
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες