Το Brexit «φρενάρει» τον τομέα υπηρεσιών

Με τον βραδύτερο ρυθμό κατά τους τελευταίους σχεδόν 12 μήνες αυξήθηκε τον Αύγουστο ο βασικός τομέας των υπηρεσιών της Βρετανίας, λόγω της αύξησης του κόστους και της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.
 
Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες μειώθηκε από τις 53,8 μονάδες τον Ιούλιο σε 53,2 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IHS Markit.

Το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς, η οποία ανέμενε μείωση του δείκτη – ο οποίος θεωρείται ως βαρόμετρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ηνωμένου Βασιλείου - σε 53,5 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 50 μονάδες, κάτι που δείχνει ότι ο τομέας αναπτύσσεται.
 
Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του βρετανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον πιο αργό ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2016.
 
Στην επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών συνέβαλε ο υψηλός πληθωρισμός που προκλήθηκε από την αδύναμη στερλίνα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2016 υπέρ του Brexit.

«Στις υπηρεσίες, η ασθενέστερη τάση ανάπτυξης είναι πιο εμφανής στους τομείς που έχουν σχέση με τους καταναλωτές, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και άλλες προσωπικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν επιχειρήσεις όπως οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια», εξήγησε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.
 
"Το συνολικό επίπεδο αισιοδοξίας παρέμεινε επίσης συγκρατημένο, λόγω κυρίως της αβεβαιότητας για το Brexit, και βρίσκεται κοντά σε επίπεδα που προηγουμένως ήταν ενδεικτικά της στασιμότητας της οικονομίας ή ακόμα και της συρρίκνωσης της", σημειώνει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους