Μεγάλο τουριστικό project ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να μετατρέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα «παρθένας» ακτογραμμής της Ερυθράς Θάλασσας σε έναν διεθνή τουριστικό προορισμό βασισμένο σε υψηλά, διεθνή πρότυπα, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου της για την αναγέννηση της οικονομίας της και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο.

Το συγκεκριμένο έργο θα καλύπτει μια έκταση 34.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων – περιοχή δηλαδή μεγαλύτερη από το Βέλγιο - μεταξύ των πόλεων Umluj και Al Wajh – που περιλαμβάνει 50 νησιά, παραλίες και ανενεργά ηφαίστεια. Θα δημιουργηθεί από το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου της Σ. Αραβίας.

Θα πρόκειται για μια ημι-αυτόνομη περιοχή και εκεί θα ισχύουν ανεξάρτητοι νόμοι και κανονιστικό πλαίσιο που θα εποπτεύεται από επιτροπή, όπως αναφέρουν τα επίσημα έγγραφα του project που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Τα παραπάνω είναι σημάδι μιας προσπάθειας ελάφρυνσης των αυστηρών κανόνων που ισχύουν για τον τουρισμό σε αυτό το άκρως συντηρητικό βασίλειο. Οι τουρίστες των περισσότερων εθνικοτήτων δεν θα χρειάζεται να έχουν βίζα ή θα μπορούν να την προμηθεύονται μέσω Ίντερνετ.

Αν πετύχει το μεγαλεπίβολο σχέδιο, θα αλλάξει την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής που τώρα περιορίζεται στους Μουσουλμάνους προσκυνητές της Μέκκα. Σημειώνεται ότι εδώ απαγορεύονται το αλκοόλ, τα ρούχα δυτικού τύπου και ο συγχρωτισμός μεταξύ των δύο φύλων.

Το πρώτο στάδιο του έργου αναμένεται να ξεκινήσει κατά το γ' τρίμηνο του 2019 και να ολοκληρωθεί το δ' τρίμηνο του 2022.

Αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 35.000 θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Σ. Αραβίας 15 δισ. ριάλια (4 δισ. δολ.). Το κρατικό fund, με επικεφαλής τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ, θα κάνει την αρχική επένδυση και στη συνέχεια θα συνάψει συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες.

Οι επισκέπτες θα έχουν και πρόσβαση στα αρχαία ερείπια του Mada'in Saleh, που χτίστηκε από τους ίδιους τεχνίτες της αρχαιότητας που κατασκεύασαν την διάσημη πόλη Πέτρα στην Ιορδανία. Αυτό το μνημείο είναι και το πρώτο στη Σαουδική Αραβία που ανακηρύχθηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco.
 

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών