DBRS για Ελλάδα: Η δημοσιονομική πειθαρχία «κλειδί»

Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023, αλλά η εισαγωγή μέτρων για την άμβλυνση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών στην Ενέργεια και της αναμενόμενης επιβράδυνσης θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων

Κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας θεωρεί, σε σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα, ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σχετικά, η Ελλάδα δημοσίευσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που καθορίζει τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους για το χρέος για την περίοδο 2023-2025. 

Η DBRS Morningstar βλέπει θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ωστόσο, οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις. 

Μια πιο μακροχρόνια επίδραση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη. 

Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Μια παρατεταμένη ή ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και να καθυστερήσει περαιτέρω την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών λογαριασμών. 

Παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,1% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από τις αρχικές εκτιμήσεις για 4,5%. 

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στην αρνητική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού.

Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής της βιωσιμότητας

Πέρυσι, ένα καλύτερο από το αναμενόμενο ΑΕΠ οδήγησε σε πρωτογενές έλλειμμα 5,0%, νούμερο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022. 

Το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023, αλλά η εισαγωγή μέτρων για την άμβλυνση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών στην Ενέργεια και της αναμενόμενης επιβράδυνσης θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων φέτος: από πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ σε 2,0 %. 

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020 οδήγησαν σε αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους στο 206,3% του ΑΕΠ, από 180,7% το 2019. 

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα έσοδα οδήγησαν σε μεγαλύτερη μείωση του δείκτη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, στο 193,3%, το 2021.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει την πτωτική του τάση, που προβλέπεται να αγγίξει το 180,2% το 2022, 13,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2021, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού. 

Μέχρι το 2025 ο δείκτης χρέους εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 150% του.

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει μέχρι το 2025 στο 150%, ήτοι πτώση 59,8% σε σχέση με το 2020.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους είναι υψηλός

Η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών προσθέτει πίεση στο κόστος δανεισμού ενώ εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα μπορούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τους. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν πρόσφατα σε περίπου 2,5%. 

Η πανδημία είχε βαρύ αντίκτυπο στο χρέος, με τον αντίστοιχο δείκτη χρέους να παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ. 

Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, παρά τον υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αρκετοί παράγοντες μετριάζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. 

Στο μέλλον, η μείωση του χρέους θα υποστηριχθεί επίσης από δύο άλλους παράγοντες: (1) Την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα και (2) να επιτύχει σταθερούς ρυθμούς ονομαστικής ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο