Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της Τρ. Πειραιώς για το 2022

Οι τελευταίες κινήσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας και των κεφαλαίων που είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2021 πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η κερδοφορία, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφώνεται άνω του 5%.

Κυρίαρχος στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς για το 2022 είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με περισσότερα από 6,2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ποσό των 6 δισ. του 2021. Υπενθυμίζεται ότι και το 2021, η Τράπεζα ξεπέρασε τον αρχικό στόχο για δάνεια 5,7 δισ. ευρώ.

Νέα δάνεια

Οι νέες εκταμιεύσεις των 6,2 δισ. ευρώ αφορούν σε:

  • 1,3 δισ. ευρώ νέα δάνεια λιανικής τραπεζικής, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων.
  • 4,9 δισ. ευρώ δάνεια προς επιχειρήσεις.

Όλα αυτά πλέον της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Ενίσχυση εσόδων από προμήθειες

Στόχος, επίσης, παραμένει η διατήρηση της ισχυρής δυναμικής του 2021 στις προμήθειες με κεντρικούς άξονες τη διαχείριση κεφαλαίων, τις δραστηριότητες bankassurance και τα επενδυτικά προϊόντα. Όλα αυτά έχουν ως στόχο την επίτευξη απόδοσης επί ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 5% το 2022.

Πωλήσεις δανείων

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου leasing, μικτής λογιστικής αξίας 0,5 δισ. ευρώ, όπως και η μεταβίβαση του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου αξίας 0,4 δισ. ευρώ. Για τα ναυτιλιακά δάνεια, υπενθυμίζεται, ότι η σχετική συμφωνία μεταβίβασης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο. Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση του ντιλ "Thalis” δηλαδή της συμφωνίας πώλησης των υπηρεσιών αποδοχής καρτών με την εταιρεία Euronet.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους πρόκειται να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση Sunrise 3, μεικτικής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ, φέρνοντας την Τράπεζα Πειραιώς σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων.

Συνθετικές τιτλοποιήσεις

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη συνθετικές τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων για την απελευθέρωση κεφαλαίων. Ένα τμήματος (με την ονομασία Ερμής) εξυπηρετούμενων δανείων και συνθετικές τιτλοποιήσεις για την απελευθέρωση κεφαλαίων. To 2021 έγιναν δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις, Ermis 1 και 2, που απελευθέρωσαν κεφάλαια 0,2 δισ. ευρώ και επέτρεψαν ελάφρυνση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 1,2 δισ. ευρώ. Σήμερα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας η συνθετική τιτλοποίηση Ερμής 3, με στόχο την απελευθέρωση κεφαλαίων 0,2 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο πρόκειται να πραγματοποιηθεί άλλη μία συνθετική τιτλοποίηση με αντίστοιχο κεφαλαιακό όφελος.

Μετασχηματισμός

Παράλληλα, επιταχύνεται το πρόγραμμα μετασχηματισμού που θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα, με έμφαση στην ψηφιοποίηση. Ήδη, πάνω από το 90% του προγράμματος μετασχηματισμού με την ονομασία Sunrise έχει ολοκληρωθεί, όσον αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση και τη μείωση των NPE.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο