Το comeback των ελληνικών μετοχών

H ελληνική αγορά μετοχών έχει καλές πιθανότητες να εισέλθει σε έναν κύκλο "ταύρων", μετά από μια μακρά, δεκαετή περίοδο τεράστιας αστάθειας και χαμηλών αποδόσεων, όπως επισημαίνει η Wood σε νέα της έκθεση εκτιμώντας ότι οι ελληνικές μετοχές μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα νέο comeback.

Όπως τονίζει ο οίκος, η αισιοδοξία του οφείλεται σε τέσσερις πολύ σημαντικούς παράγοντες και εξελίξεις. 

Πρώτον, στο φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης και μετάβασης της οικονομίας, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και την αύξηση του τουρισμού μετά την πανδημία.

Δεύτερον, στο σταθερό πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, με μία φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, η οποία διατηρεί ένα καλό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Τρίτον, στο γεγονός ότι διαγράφεται μια νέα εποχή πλέον για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με καθαρούς ισολογισμούς και βελτιωμένη ρευστότητα, με αυξανόμενη όρεξη για νέο δανεισμό, ένα καλό "μαξιλάρι" κεφαλαίων και ένα επίπεδο απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) που θα μπορούσε να πλησιάσει το κόστος των ιδίων κεφαλαίων.

Και τέταρτον, στα ενδιαφέροντα stories που υπάρχουν στο Χ.Α από τον μη χρηματοοικονομικό κλάδο.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Wood, η ελληνική αγορά κινούνταν σε ρυθμούς... rollercoaster τα τελευταία 10 χρόνια, με μεγάλη μεταβλητότητα και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ανάκαμψης. Η ισχυρή ανατίμηση των μετοχών το 2019 (+49% ο Γενικός Δείκτης), εν μέσω της εκλογής μιας φιλικής προς την αγορά κυβέρνησης, διακόπηκε από την πανδημία. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α σημείωσε από τις χειρότερες επιδόσεις το 2020, υποχωρώντας κατά 12% σε ετήσια βάση και καταγράφοντας απότομη διόρθωση στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας. Οι επενδυτές αντιμετώπισαν την Ελλάδα ως μία αγορά με υψηλό beta, λόγω του μεγάλου "βάρους" των τραπεζικών μετοχών και της έκθεσης της χώρας στον τουρισμό.

Οι τάσεις τώρα αντιστρέφονται ξανά και το Χ.Α πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την COVID-19. Το bullish story επανεμφανίζεται, τονίζει η Wood, με άλλα λόγια η Ελλάδα προχωρά σε έναν ενάρετο κύκλο αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και αύξησης των προβλέψεων για το ΑΕΠ και τα εταιρικά κέρδη. Αν και μέρος των καλών ειδήσεων αντικατοπτρίζεται ήδη στις τιμές των μετοχών (όπως αποδεικνύεται από το ισχυρό re-rating πολλών blue chips), ωστόσο η Wood μοιράζεται αυτήν την αισιοδοξία και παραμένει θετική για την ευρύτερη ελληνική αγορά μεσοπρόθεσμα.

H Wood εξέτασε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας και τις μακροοικονομικές προοπτικές. Στις 31 Μαρτίου 2021, η Ελλάδα παρουσίασε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 30,9 δισ. ευρώ από την ΕΕ, σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, το σχέδιο δίνει ορατή έμφαση τόσο στις πράσινες όσο και στις ψηφιακές μεταβάσεις, καθώς και στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση. Κατά την άποψη της Wood, το σχέδιο φαίνεται φιλόδοξο, και σίγουρα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ΑΕΠ στο 3,5%, αλλά μόνο από το 2023 και μετά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, καθώς η Ελλάδα ιστορικά έχει σημειώσει αργή πρόοδο σε ό,τι αφορά τον ρυθμό εφαρμογής. Ο οίκος διατηρεί τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις του για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος και 5,3% το 2022. Φέτος, όπως τονίζει, μία ρεαλιστική προσέγγιση είναι να αναμένεται ο τουρισμός να φτάσει περίπου στο ένα τρίτο του επιπέδου του 2019, το οποίο, αναπόφευκτα, θα περιορίσει την κατανάλωση και, ως εκ τούτου, το ΑΕΠ, υποστηρίζοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις φέτος και επιτρέποντας μόνο για μια μέτρια αύξηση του πληθωρισμού το 2022.

Τα πέντε top picks

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, η Wood τονίζει ότι "βλέπει" αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων στα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως επισημαίνει, οι κορυφαίες της επιλογές περιλαμβάνουν α) έναν συνδυασμό μετοχών με υψηλό beta - Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, με τιμή-στόχο 1,5 ευρώ και 3,5 ευρώ αντίστοιχα, β) επενδυτικά stories με ισχυρές ταμειακές ροές και μερίσματα – ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ, γ) τα trades της πράσινης ενέργειας - Τέρνα Ενεργειακή με τιμή-στόχο τα 18 ευρώ, και μια εταιρεία διύλισης με ισχυρές προοπτικές - Motor Oil με τιμή-στόχο τα 17 ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά το τι θα μπορούσε να πάει… στραβά με το θετικό story των ελληνικών μετοχών, η Wood τοποθετεί την πιθανότητα πρόωρων εκλογών με αποτέλεσμα που δεν προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις, τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα, ή μία παγκόσμια κρίση ρευστότητας που θα μειώσει την όρεξη για μεγάλες συναλλαγές τιτλοποίησης υπό το σχέδιο "Ηρακλής II" (και, συνεπώς, τη μείωση των NPL).

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές