Πίτσα, ψωμί και γλυκίσματα από …κρασί στη Χαλκιδική

Αν η πίτσα που θα σας σερβίρουν είναι μαύρη και έχει έντονη μυρωδιά ζύμης μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι σας κάνει κάποιος φάρσα ή ότι μπερδεύτηκαν τα υλικά. Η αλήθεια κρύβεται αλλού: Έχει παρασκευαστεί με υποπροϊόντα κρασιού, κόκκινου για την ακρίβεια και έτσι εξηγείται και το σκούρο της χρώμα.

Οινοποιείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής τους τελευταίους μήνες , αξιοποιεί τα υπολείμματα μετά την ζύμωση του κρασιού και ήδη πολλά από τα προϊόντα αυτά, φτάνουν στο τραπέζι. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο διευθυντής του οινοποιείου , Αγγελος Ζαμάνης, εξήγησε πως γίνεται η αξιοποίηση των υλικών που έως τώρα κατέληγαν να πετιούνται και να μην χρησιμοποιούνται ούτε ως ανακυκλώσιμα.

" Η οινολάσπη είναι το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Αυτό εμείς όχι μόνο δεν το πετάμε αλλά όλο αυτό το μείγμα, το έχουμε διοχετεύσει σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών της περιοχής που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα άρτου, όπως πίτσα, ψωμί αλλά και γλυκίσματα. Το μείγμα έχει υπολειμματικά σάκχαρα , έχει την οξύτητα και τις χρωστικές ουσίες και επειδή έχει παραχθεί αφού έχει γίνει η αλκοολική ζύμωση του κρασιού έχει και υπολείμματα των ζυμομυκήτων άρα και τη μυρωδιά της ζύμης" εξηγεί.

Με άξονα την κυκλική οικονομία το οινοποιείο, που εδρεύει στο δήμο Αριστοτέλη, εφαρμόζει τη διαδικασία αυτή εδώ και ένα χρόνο και σχεδόν τίποτε δεν πάει χαμένο. Με αυτήν την διαδικασία η περίπτωση που τα υπολείμματα βρίσκονταν πεταμένα αποτελώντας μάλιστα και εστία ρύπανσης για το περιβάλλον δεν υφίσταται πλέον και όπως σημειώνει με έμφαση ο χημικός, "ότι μένει στον πάτο του βαρελιού μετατρέπεται σε κάτι νέο".

Ο κ. Ζαμάνης επισημαίνει πως πρόκειται για προϊόντα που αύξησαν μάλιστα τις πωλήσεις των επιχειρήσεων της περιοχής. "Οι άνθρωποι που ζύμωσαν με την προσθήκη οινολάσπης είδαν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν, είτε γιατί δοκίμασε ο κόσμος από περιέργεια το προιόν ή τους άρεσε σε γεύση που είναι ιδιαίτερη, ειδικά στο ψωμί. Αυτοί που φτιάχνουν πίτσα με οινολάσπη προσέλαβαν μάλιστα και δεύτερο άτομο για να προλαβαίνει τις παραγγελίες" λέει χαρακτηριστικά ,ο διευθυντής του οινοποιείου. Επιδίωξη της εταιρείας, στην οποία ανήκει το οινοποιείο είναι να μειώσει συνολικά τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας του κρασιού. Πέρυσι το πέτυχε, μειώνοντας περισσότερο από το 40% αυτών. Τόσο οι άνθρωποι από το οινοποιείο όσο και από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις "είχαν τη διάθεση να καινοτομήσουν. Παρά τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο της πανδημίας, επέλεξαν να κάνουν βήματα μπροστά και να συνεχίσουν μεγαλώνοντας τη λίστα των παραγόμενων προϊόντων" .

Μάλιστα , όπως ανέφερε ο κ Ζαμάνης, έκοψαν και βασιλόπιτα για το καλό της χρονιάς φτιαγμένη με υλικά από υποπροϊόντα κρασιού. Αρωγός στην προσπάθεια στέκεται πάντως ο δήμος Αριστοτέλη και ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος που έχει συμπεριλάβει τα οινοποιεία της περιοχής στο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης ως ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ οινικών περιηγήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο