DBRS: Αβεβαιότητα για πορεία δανείων στις ελληνικές τράπεζες μετά τη λήξη αναστολής δόσεων

Ο οίκος DBRS σε αξιολόγησή του για τις ελληνικές τράπεζες θεωρεί ότι οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αντικατοπτρίζοντας τόσο τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 όσο και τη μη οργανική διάθεση χαρτοφυλακίων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ). 
 
Επιπλέον, ο οίκος αναφέρεται σε πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών από τα περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ εγχώριων δανείων που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής δόσεων, παρόλο που όπως αναφέρεται, η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων φαίνεται περιορισμένη μέχρι σήμερα λόγω της υποστηρικτικής πολιτικής και του προσαρμοστικού κανονιστικού πλαισίου.
 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η τάση για αυξημένες επισφάλειες αναμένεται να συνεχιστεί και το β` εξάμηνο του 2020.
 
Προστίθεται ότι η δυναμική της μη οργανικής διάθεσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων συνεχίζεται, με μια σημαντικού μεγέθους τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί και με διάφορες δεσμευτικές συμφωνίες να έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες.
 
Επίσης ο οργανικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει αρνητικός μέχρι στιγμής για το 2020, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία των ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ δανείων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμή δόσεων λόγω της πανδημίας, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος.
 
«Θεωρούμε ότι οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, λόγω ενός πιο δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της μη διάθεσης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρόλο που οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι δείκτες ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να επηρεαστούν δυσμενώς μόλις λήξει η περίοδος αναστολής για περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ εγχώριων δανείων", δήλωσε ο Lito Chousiada, Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του οίκου.
 
Σημειώνεται επίσης ότι ο αντίκτυπος της επιδείνωσης στο λειτουργικό περιβάλλον μαζί με μια πιο δύσκολη μακροοικονομική προοπτική για την εγχώρια οικονομία ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 είναι ήδη εμφανής στις οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και Τράπεζα Πειραιώς.
 
Σύμφωνα με την DBRS, οι απομειώσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δείχνουν διαφοροποιημένες προσεγγίσεις μεταξύ των τραπεζών σχετικά με τις προβλέψεις που σχετίζονται με την COVID-19, με δύο τράπεζες (Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς) να φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει το αναμενόμενο πλήρες ποσό.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές