ESM και EFSF ενέκριναν μέτρα ύψους 748 εκ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να μειώσει στο μηδέν το περιθώριο αύξησης επιτοκίων που έχει για την Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 17 Ιουνίου 2020, ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018. Η αξία της μείωσης ανέρχεται σε 103,64 εκατομμύρια ευρώ. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μεταφορά στην Ελλάδα ύψους 644,42 εκατ. Ευρώ, που ισοδυναμεί με τα έσοδα στις συμμετοχές SMP / ANFA.

"Κατά την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, που επιβεβαιώθηκε από την Ευρωομάδα τον Ιούνιο του 2020, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις. Η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έχει πληγεί δυσμενώς από την πανδημία Covid-19. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με μια αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και του EFSF Klaus Regling.

Πρόσθεσε δε ότι "θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να τις εντείνει σε τομείς όπως οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι απαραίτητο για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού της χώρας".

Όπως υπενθυμίζει ο EFSF, το περιθώριο αύξησης 2% αφορά το δάνειο ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα (το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση εξαγοράς χρεών το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί σε αυτό το δάνειο από 2017 και μετά. Σύμφωνα με τα μέτρα βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους, το επιταχυνόμενο περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF συμφώνησε σε έναν μηχανισμό υπό όρους. Κάθε εξαμηνιαία απόφαση για μείωση του περιθωρίου στο μηδέν βασίζεται σε μια θετική αξιολόγηση της συνεχιζόμενης εφαρμογής από την Ελλάδα των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος  και της συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις πολιτικής μετά το πρόγραμμα.

Η μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP / ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022, η οποία εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις πολιτικές της δεσμεύσεις, ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που αναφέρονται στη δήλωση του Eurogroup της 22 Ιουνίου 2018.

Η μείωση του περιθωρίου αύξησης και η μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP / ANFA αντιπροσωπεύουν την τρίτη δόση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Πρόκειται για μη επιστρεπτέες μεταφορές στην Ελλάδα. Η πρώτη δόση, με ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 1 δισ. Ευρώ, εγκρίθηκε και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2019. Η δεύτερη δόση ελάφρυνσης χρέους ύψους 766 εκατ. Ευρώ εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2019 και εκταμιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα
Ελλάδα: Μείωση 1,5% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2024
Ξεκινά η κατασκευή του Microsoft Data Center στα Σπάτα
Ελλάδα: Ανοίγει σήμερα το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα
DBRS: Επιβεβαίωση αξιόχρεου της Ελλάδας στο ΒΒΒ (χαμηλό) με σταθερές προοπτικές
EuroChampion Jet: Το νέο εντυπωσιακό ταχύπλοο της SEAJETS στο λιμάνι του Πειραιά